• Dnes je: Utorok 19. marca 2024 meniny má Jozef

Budovy budú generovať energiu prostredníctvom priehľadných solárnych blokov

Budovy budú generovať energiu prostredníctvom priehľadných solárnych blokov

Budovy budúcnosti by mohli byť postavené pomocou blokov, ktoré premieňajú slnečné lúče na využiteľnú energiu.

Vedecký tím pod vedením doktora Hasana Baiga vyvinul na Exeterskej univerzite v rámci svojho projektu nový typ priehľadných solárnych blokov, ktoré sa dajú použiť na stavbu budov a zároveň (vďaka premene energie zo Slnka) získavať elektrinu.

Tento typ použitia pokračuje v novom trende, ktorý uprednostňuje priame riešenia pri stavbe, než ako by mal ponúkať iba doplnenie klasických stavebných materiálov.

Samotné múry tak môžu jednoducho vyrábať elektrinu.

Jedná sa o sklenený blok, ktorý nazvali Solar Squared. Vyvinutá konštrukcia ale neobsahuje len obyčajné sklo, ale aj optický systém a integrované solárne články. Vďaka koncentrácii svetla a možnosti menšej plochy pre solárne články je možné, aby cez bloky prechádzalo aj svetlo, čo rieši aj prienik svetla do vnútorných priestorov budovy.


V tomto prípade by pridanou hodnotou nebol len prechod svetla, ale aj možnosť výroby elektriny bez ďalších nákladov, čo by mohlo veľa zákazníkov zaujímať.


Dobrou správou je, že sa nejedná iba o projekt, ktorý by bol na začiatku vývoja, ale tvorcovia už založili aj novú spoločnosť “, Build Solar, ktorá sa chce v krátkej budúcnosti zaoberať komerčných využitím tohoto nápadu.

Spoločnosť odhaduje, že v súčastnosti sa predáva viac ako 20 miliónov sklenených blokov ročne.



Solárne strechy nie sú priesvitné a ich plocha je často obmedzená. Solárne bloky tvoriace steny budov tak navyše ponúkajú ďalšiu kľúčovú časť k vytvoreniu aktívnych domov, ktoré sú nezávislé na klasických energetických sieťach. Bloky sú navrhnuté tak, aby zapadli do nových konštrukcií, ale zároveň tak, aby sa mohli použiť aj pri renovácii už existujúcich budov.


Takto vyrobená energia sa môže použiť na napájanie budovy, možno ju skladovať v batériách, alebo používať na nabíjanie elektrických vozidiel.


Táto technológia umožňuje výrobu elektrickej energie priamo na mieste používania. Vzhľadom k tomu, že budovy spotrebujú 40% elektrickej energie vyrobenej po celom svete, predstavuje toto riešenie nový trend, ktorému sa predpovedá budúcnosť s výrazným uplatnením. Integrované riešenie môže rýchlo nahradiť (alebo doplniť) klasické solárne panely.


Počasie

Recepty