• Dnes je: Utorok 19. marca 2024 meniny má Jozef

Čo číha v najtmavších a najhlbších zákutiach oceánov a morí?

Čo číha v najtmavších a najhlbších zákutiach oceánov a morí?

Niektoré neobvyklé fotografie morských živočíchov Vás môžu až vydesiť.

Ak ste už premýšľali nad tým, aké živočíchy môžu existovať v hlbinách morí a oceánov, určite Vás napadlo, že môžu byť veľmi rôznorodé. Napriek tomu, že voda pokrýva až 70 percent povrchu Zeme, ľudia zatiaľ preskúmali len 5 percent.

Rybár a aktívny užívateľ Twitteru Roman Fedortsov pomáha vzdelávať masy o tom, čo číha v moriach a oceánoch na našej planéte formou zdieľania fotografii tvorov, ktorých nájde.

Fedortsov pochádza z prístavného mesta Murmansk v Rusko, ktoré sa nachádza v blízkosti Barentsovho mora. Odtiaľ podniká aj so svojou posádkou rybárske výpravy. Niekedy sa spoločne odvážia vyplávať až na pobrežie Maroka.

Občas sa stane, že Fedortsov vytiahne z mora svoje siete a okrem úlovku tam nájde aj rôzne uviaznuté živočíchy, ktoré sú v niektorých prípadoch až šokujúco extravagantné.

Následné fotografie týchto živočíchov zdieľa na sieti Twitter, kde vzbudzujú veľký záujem aj medzi odbornou verejnosťou, ktorá sa snaží dozvedieť viac o tom, čo sa nachádza v oblastiach morí a oceánov, ktoré ešte nie sú dostatočne preskúmané.


Ak budete na Twitteri na účte Fedortsova sledovať jeho ďalšie zaujímavé obrázky, možno Vás pri ich prezeraní napadne otázka, prečo sú všetky morské bytosti práve červenej, alebo čiernej farby?


Jednoducho preto, že sú to najvhodnejšie farby pre život v hlbočinách morí a oceánov. Mnoho tvorov Fedortsov nájde práve v tzv. oblasti Mesopelagickej zóny, nazývanej tiež Súmraková zóna. Táto zóna sa rozkladá v rozmedzí hĺbky od 200 až do 1000m pod hladinou. Pod touto zónou je zóna Bathyal, tiež nazývaná ako Polnočná zóna. Táto zóna sa rozkladá v rozmedzí hĺbky od 1000m až do 4000m a je úplne bez slnečného svetla.


Živočíchy žijúce v Súmrakovej zóne dostávajú len najmenšie náznaky svetla. A preto, že čierna farba absorbuje každú vlnovú dĺžku svetla, je to najbezpečnejšia farba ak nechce živočích hneď padnúť iným za obeť – byť ľahko videný a zjedený.



Červené svetlo nedosahuje hĺbky oceánov, takže hlbokomorské živočíchy, ktoré sú červené, skutočne vyzerajú ako čierne, a preto sú tiež ako korisť menej viditeľné.


Červené svetlo má najdlhšiu vlnovú dĺžku, a teda najmenšie množstvo energie vo viditeľnom spektre. Preto sa rýchlo odfiltruje z vody, keď hĺbka stúpne.


Ak červená ryba pláva na hladine, je červená, pretože odráža červené svetlo. Avšak čím hlbšie ryby idú, tým menej červené sa javia, pretože čoraz menej červeného svetla odrážajú. Pri 100 metroch už červené svetlo nepreniká a v tejto hĺbke sa červené živočíchy javia ako čierne.


V Súmrakovej zóne existuje množstvo zvierat, ktoré sú čierne alebo červené.


Živočíchy na fotografiách ktoré Fedortsov uverejnil sú rôznorodé. Nájdeme medzi nimi roztomilé stvorenia, ale aj podivné či až úplne desivé tvory.


Skúste sa sami presvedčiť aj na ďalších fotografiách. https://twitter.com/rfedortsov



Počasie

Recepty