• Dnes je: Štvrtok 28. marca 2024 meniny má Soňa

Okrem osobných vecí ukrýva kabelka aj obrovské množstvo baktérií. Je ich v nej viac ako tušíte!

Okrem osobných vecí ukrýva kabelka aj obrovské množstvo baktérií.  Je ich v nej viac ako tušíte!

Nie len žinka na riad a iné predmety nachádzajúce sa v domácnosti sú rajom pre baktérie. Najviac ich môže byť práve vo vašej kabelke, varujú odborníci.

Podľa zistení lekárskych odborníkov a podrobného testovania inštitútu Good Housekeeping sú dámske kabelky rajom pre mnohé baktérie. V rebríčku tašiek vedú okrem dámskych kabeliek aj tašky na cvičenie a laptopy. Vo vzorkách, ktoré boli z jednotlivých kabeliek a tašiek odobraté sa našli aj veľmi nebezpečné baktérie, medzi ktorými boli napríklad aj stopy baktérií E-coli či fekálnych streptokokov. Tieto baktérie môžu spôsobovať vážne ochorenia, pneumóniu a bakteriálnu meningitídu.

Lekári varujú, že v mnohých kabelkách sa dokonca nachádzalo viac baktérií ako napríklad na toalete!

Štúdia sa po tomto zistení zaoberala aj tým, ako je možné, že sa toľko druhov baktérií a v takom neuveriteľnom množstve môže v kabelkách nachádzať. Zistenie bolo zarážajúce, aj keď vlastne úplne jednoduché.


Až 33% žien ktorým patrili kabelky na ktorých sa testovanie uskutočnilo priznali, že svoju kabelku počas celého používania (od doby kedy si ju zakúpili) ani raz nevyčistili. Podobne dopadli aj laptopy či športové tašky patriace mužskej populácii. Väčšina respondentov priznalo, že aj keď počas nosenia kabeliek a tašiek ich obsahy niekoľkokrát menili, alebo si jednoducho v taškách upratali, poumývať ich vnútro im vôbec nenapadlo. Na dne tašiek tak ostávali okrem neviditeľných bacilov často aj omrvinky, použité papierové vreckovky či dokonca aj žuvačky.


Okrem toho, že zabúdame na pravidelné a dôkladné vyčistenie kabelky (ako aj iných predmetov každodennej potreby) problémom je aj skutočnosť, že kabelku ktorú takmer stále nosíme všade so sebou, tak samozrejme vystavujeme aj prostrediu, kde sa baktérie môžu vo zvýšenom množstve nachádzať. Preto treba pri používaní svojich predmetov uvažovať aj nad týmito súvislosťami a zbytočne riziko nezvyšovať (napr. ak si beriete kabelku so sebou do bufetu, alebo na toaletu, tak ju nepokladajte na zem, ale zaveste ju na háčik).



Okrem kabeliek a tašiek samozrejme existuje množstvo ďalších vecí ktoré často používame a dotýkame sa ich a na ktoré sa treba v rámci pravidelného čistenia (či výmeny) zamerať a obmedziť tak vyšší výskyt baktérií.


Do tejto skupiny patria najmä:


hubka na umývanie riadu

kľučky

zubná kefka a stojan na zubné kefky

kuchynský drez, výlevka a sporák

soľnička

doska na krájanie mäsa

dvierka na chladničke a jej vnútorné priestory

mobilný telefón a diaľkové ovládače

hračky pre zvieratá

peňaženka, kľúče a mnoho ďalších vecí


Počasie

Recepty