• Dnes je: Utorok 19. marca 2024 meniny má Jozef

Papuče, vankúše a stoličky sa samé upracú. Aj takto sa dá propagovať parkovací systém

Papuče, vankúše a stoličky sa samé upracú. Aj takto sa dá propagovať parkovací systém

Známa automobilka Nissan sa rozhodla svoj inteligentný parkovací systém vtipne propagovať.

Každú chvíľu sa viac a viac približujeme autonómnemu riadeniu automobilov. Automobilky už časti týchto systémov používajú v modeloch, ktoré sa bežne predávajú. Najznámejšou takouto funkciou je autonómne parkovanie. Japonská automobilka Nissan, ktorá tiež tento systém používa, sa už dávnejšie rozhodla ho viac propagovať. Zvolila pri tom formu vtipných aplikácií v hoteloch, alebo kanceláriách.

Prvou oblasťou, ktorú si si automobilka zvolila pre aplikáciu systému je domácnosť, prípadne hotelierstvo.

Papuče, ktoré vymysleli, vyzerajú na prvý pohľad ako ktorékoľvek iné. Pri detailnejšom pohľade však zistíme, že majú malé kolieska, ktorým pomáhajú motorčeky. Orientáciu im na podlahe zabezpečuje špeciálny senzor s technológiou Propilot Park.

Túto istú technológiu používa spoločnosť v modeloch jej automobilov na samočinné parkovanie. Táto technológia je úplne autonómna a dokáže zaparkovať auto bez toho, aby zasiahol vodič. Technológia dokáže zistiť čo sa okolo nej nachádza a po stlačení tlačidla automobil zaparkuje na vybranom mieste.


Nissan vybavil zjednodušenou verziou tejto technológie hotel v rezortnom mestečku Hokane neďaleko Tokia. Okrem už spomínaných papúč zabudovali túto technológiu aj do stolov a vankúšov. Tie sa dokážu pohybovať a aj "zaparkovať" do správnej polohy, ktorá vyhovuje hosťom hotela.


Ak sa zariadenia hotela, ktoré sú vybavené touto technológiou práve nepoužívajú, personálu hotela stačí stlačiť tlačidlo a všetko sa vráti na svoje miesto na to určené.




Ďalšími predmetmi, ktoré sú vybavené inteligentným parkovacím systémom sú kancelárske stoličky, ktoré sa na pokyn (pri tlesknutí) vrátia pod pracovný stôl. Autonómne stoličky majú spríjemniť atmosféru v kancelárii po ľuďoch, ktorí keď odchádzajú, tak po sebe stoličky nezasúvajú, čo pôsobí chaoticky. Stoličky fungujú vďaka kamerám, ktoré sú umiestnené na strope miestnosti. Pomocou nich počítač zosníma miestnosť a bezdrôtovo pošle pokyny elektromotorom zabudovaným v základni, kde sa majú stoličky zasunúť.


Toto aplikovanie autonómnej parkovacej technológie (pôvodne používanej v automobiloch) má zvýšiť jej povedomie a potencionálne použitie v uplatnení aj mimo tejto oblasti.



Počasie

Recepty