• Dnes je: Utorok 19. marca 2024 meniny má Jozef

Pozrite sa na najväčší labyrint na svete, ktorý je blízko Slovenska

Pozrite sa na najväčší labyrint na svete, ktorý je blízko Slovenska

Atrakcia snehového bludiska - labyrint bol prvý krát vytvorený v zimnej sezóne 2015/2016 a každý rok si získava väčšiu obľubu. Túto sezónu má rozmery ešte úchvatnejšie!

Tento zaujímavý veľký labyrint, alebo snehové bludisko, ktoré je umiestnené v areáli Zimowego Parku Rozrywki v Poľskom Zakopanom, ešte nie je zapísaný do Guinessovej knihy rekordov. Túto sezónu už ale nenechávajú usporiadatelia nič na náhodu a dali si predsavzatie, že tento rok labyrint ešte viac rozšíria, aby bolo zapísanie do knihy rekordov zaručené.

Bludisko chcú rozšíriť približne o 500m2 aby dosiahlo úctihodnú plochu 3000m2. Podľa usporiadateľov to však závisí od poveternostných podmienok. Snehové bludisko môžu stavať len pri mínusových teplotách.

Stavba bludiska trvala približne 2 mesiace a podieľalo sa na nej 40 ľudí. Chodby, múry a tunely bludiska sú vytvorené kompletne z ľadu a snehu. Ich dĺžka je viac ako kilometer.

Pri výstavbe labyrintu bolo použitých aj viac ako 60 tisíc ľadových kociek. Vzhľadom k tomu, že labyrint je veľmi rozsiahly a steny sú vysoké 2 metre, vás určite napadne, že pravdepodobnosť zablúdenia v týchto priestoroch je dosť vysoká. Pre ľudí, ktorí sa v ňom zamotajú však usporiadatelia umiestnili v ľadových kockách rôzne predmety, ktoré pomôžu nájsť stratený smer.


Okrem samotného labyrintu sú tu pre návštevníkov pripravené aj ďalšie atrakcie ako napríklad snehový hrad či mini zoo. Snehový hrad s výškou (v najvyššom bode) 12m vytvorili pod taktovkou Slováka Petra Horníka s pomocou dvadsiatich ľudí.


Ak Vás táto atrakcia u našich severných susedov zaujala, bludisko je otvorené ráno od desiatej, do desiatej večer. Návšteva tejto atrakcie Vás finančne príliš nezaťaží. Vstupné je celkom prijateľné, pre dospelého je to 14 PLZ /3,20 Eur /, za dieťa zaplatíte 8PLN /1,8 Eur/ (deti do 3 rokov majú vstupné zadarmo). Možné je využiť aj zvýhodnené vstupné pre rodiny s deťmi, alebo spojiť vstup labyrintu so vstupom do snežného zámku.


Ako uviedli usporiadatelia, snehové bludisko navštívi každoročne tisíce turistov a medzi nimi sú vo veľkej miere zastúpení aj Slováci.


Nezabudnite si pred plánovaním tohto zaujímavého výletu pozrieť aj počasie v Zakopanom.



Počasie

Recepty