• Dnes je: Utorok 19. marca 2024 meniny má Jozef

Prečo sa prejedáme a ako zastaviť obžerstvo.

Prečo sa prejedáme a ako zastaviť obžerstvo.

Tento vážny prehrešok voči Vášmu telu neostane nepotrestaný. A vy ste si toho určite dobre vedomí.

Prejedaním sa v tele uvoľňuje dopamín, ktorý spôsobuje pocity radosti a opojenia. Táto chemická reakcia zapríčiňuje, že nadmerná konzumácia jedla sa stáva doslova návykovou. Hlad je len jedným z dôvodov prečo jeme. Ale mal by byť tým hlavným.

Hlavnou príčinou, prečo ľudia jedia aj keď necítia pocit hladu, je nuda a nedostatok spánku. Tieto dôvody okrem zvyšovania telesnej hmotnosti vedú aj k depresiám. Závislosť na jedle škodí rovnako, ako každá iná závislosť.

Úplne najjednoduchším spôsobom, ako skoncovať s prejedaním sa, je venovať sa rôznorodým činnostiam (aby sme zabránili nude) a pridržiavať sa jednoduchých pravidiel.


Akékoľvek rady sa ľahko čítajú, alebo vyzerajú pekne na papieri. Majte však na pamäti, že jediným obmedzením ktoré máme pri prejedaní sa je naša vôľa a tá je celkom úprimne veľmi slabá.


Mali ste ťažký deň v práci či v škole a povedali ste si – „zaslúžim si pohárik vína“ - a potom ste vypili celú fľašu? Niečo sa Vám podarilo a boli ste úspešný? Ako odmenu ste si plánovali dať kúsok čokolády a zrazu celá veľká čokoláda skončila za krátky čas v bruchu?


Skúste sa teraz zamyslieť, čo by ste si z tohto zoznamu mohli zobrať k srdcu a hlavne vyskúšať!


- skončite s mlsaním pred telkou


- predtým než idete na nejakú oslavu či stretnutie kde bude bohaté občerstvenie, dajte si niečo malé doma a hlavne sa napite poriadne vody – už budete mať plnší žalúdok a nebudete sa vládať toľko prejedať. Vodu môžete piť aj v priebehu stretnutia. Čím viac vody vypijete, tým budete menej jest


- nenechajte nikoho, aby naberal jedlo za Vás. Budete tak mať pod kontrolou množstvo, ktoré skonzumujete




- ak chcete mať ešte viac pod kontrolou veľkosť porcií, vyhýbajte sa reštauráciám ktoré veľmi často ponúkajú veľké porcie. Ľudia majú tendenciu zaplatené množstvo aj následne skonzumovať. Keď už to platím, tak to zjem všetko!


- najväčší problém s prejedaním sa je vo večerných hodinách. Nemučte svoje telo celý deň hladom. Poriadne sa ráno a na obed najedzte, večer sa už chladničke vyhýbajte. Ak neviete ako na to, jednoducho stačí ísť do postele.


- alkoholické nápoje pite s mierou. To isté sa týka aj džúsov a ovocných štiav. Tie majú veľmi veľa kalórií


- pri jedle sa riaďte jednoduchým pravidlom – uprednostnite kvalitu nad kvantitou. Radšej menej a kvalitných, zdravých potravín, ako poriadny kopec nekvalitného jedla.


- ak na Vás útočia rôzne bufety a bohato prestreté švédske stoly, rozhodnite si zoberte malý tanier. Ak neodoláte tanieru väčších rozmerov, naplňte ho aspoň do polovice zeleninou. Jedlo si odneste zjesť na také miesto, aby ste nemali ponuku ďalších lákavých jedál na očiach.



- každý kúsok jedla si vychutnávajte


- medzi jedením si robte polhodinové prestávky. Veľa krát je totiž reakcia tela na pocit dostatočného nasýtenia oneskorená



- nedopustite, aby ste Vašim jedením a veľkou porciou zjedeného jedla robili radosť ostatným. Ak im ju chcete spraviť, tak jedlo pochváľte, ale ďalšiu porciu kľudne zdvorilo odmietnite.


- nemusíte vždy ochutnať všetko. Niekedy si stačí iba vypýtať recept a môžete si jedlo ktoré Vás zaujalo spraviť kedykoľvek doma. Ak Vám však niečo veľmi chutilo a viete, že takéto jedlo je veľmi kalorické, pýtať si recept nie je dobrá voľba - budete mať o to väčšie pokušenie si ho doma pripraviť znova. Takéto jedlo si radšej doprajte iba v malom množstve príležitostne v rámci návštevy.


- čím menej budete mat doma zásob, tým menej budete jest. Nedajte sa zlákať výhodnými množstvovými zľavami - Vaša váha by sa vám za to nepríjemne odmenila. Naopak, pravidelné vychádzky za nákupmi zvýšia Vašu fyzickú aktivitu.




- ak máte odvahu, vyskúšajte extrémne jednoduchý trik - stačí na to jednoduchá fotografia. Nalepte si Vašu fotografiu na dvere chladničky, na ktorej bude obzvlášť vidieť Vaše kilá navyše. Táto fotografia Vám bude pripomínať zničujúce dopady Vášho nočného prejedania sa. Veľkú časť jedlíkov to veľmi rýchlo odradí. Kľudne si v noci v kuchyni zažnite svetlo, nech na fotku dobre vidíte.


- ak sa prejedáte kvôli osamelosti, zlej nálade, či pri pocitoch úzkosti, snažte sa, aby ste sa v takýchto situáciách nachádzali čo najmenej - zaoberajte sa viac svojimi emóciami a pracujte s nimi




Málokto sa prejedá zdravými potravinami. Naopak skôr tými, ktoré sú nezdravé - najmä vyprážanými jedlami s kombináciou sladených nápojov a alkoholu.


Rozhodne nezačínajte so žiadnymi drastickými diétami. Nebuďte ani sklamaný, ak sa Vám náhodou podarí podľahnúť a poriadne sa prejete. Ak to bude iba zriedka a častejšie sa budete sústrediť na to, aby ste sa neprejedali, jedno vybočenie z pravidiel Vám neprekazí dosiahnuť výsledok ktorý ste si stanovili. Mierne stravovanie je dlhodobá záležitosť. Nezabúdajte, že ak sa pokušenie prejedať sa vo Vás zlomí a naučíte sa pár pomocných pravidiel, budete ich brať ako rutinu a samozrejmosť.


Nadváhu podporujú aj rôzne mýty, ktoré sa v mnohých rodinách často vyskytujú. Konkrétne sa jedná hlavne o heslá typu "v našej rodine sme obézni všetci, máme to v génoch", alebo „po pôrode sa nedá schudnúť“. Nevzdávate sa kontroly nad svojou váhou a uvedomte si spojitosť medzi nadváhou a vlastnou zodpovednosťou.


Počasie

Recepty