• Dnes je: Utorok 19. marca 2024 meniny má Jozef

Prvá životná kríza. Kedy ju pociťujeme?

Prvá životná kríza. Kedy ju pociťujeme?

Každý má sem - tam obdobie, keď sa mu nič nechce a v ničom nevidí zmysel.

Kríza stredného veku vôbec nemusí byť prvou s ktorou sa človek počas svojho života stretne.

Ak máte pocit, že v ničom nevidíte zmysel, tento pocit pretrvá dlhšie a dovŕšili ste približne 25-ty rok života, môžete sa práve dostávať do Vašej prvej životnej krízy.

Ako uvádza štúdia sociálnej siete LinkedIn, až 72 % mladých Britov sa stretlo so životnou krízou tesne po 26. roku života.

Najviac sa to týkalo vysokoškolsky vzdelaných ľudí, ktorí práve skončili školu a zistili že ich život sa neuberá tým smerom, aký si pôvodne plánovali. Kvôli tomuto začínajú prehodnocovať svoje životné ciele.

Ďalej z výskumu vyplynulo že dôvody na vznik tejto krízy boli najmä obavy, že vykonávajú prácu ktorá ich nebaví /57%/, z extrémne veľkého množstva stresu / rovnako 57%/ a tlaku nájsť si správneho životného partnera /46%/.


Veľmi častým dôvodom začiatku krízy bývajú aj finančné ťažkosti.

Dnes sú dvadsaťroční ľudia pod veľkým tlakom aby sa osamostatnili, našli si bývanie a dobre sa umiestnili na pracovnom trhu.

Ako uvádza klinický psychológ Alex Fowke, kvôli skresleným dojmom zo sociálnych sietí majú mladí ľudia veľký problém si vzťahy udržať. Krízu v tomto veku opisuje ako obdobie neistoty, pochybnosti a sklamania z práce, vzťahov a finančnej situácie. Toto môže plynúť najmä z obdobia relatívne bezstarostného dospievania a následnej bleskovo nastupujúcej nutnosti začať čeliť stresu, ktorý vyplýva zo samostatného života nezávislého dospelého jednotlivca.


Táto životná kríza nieje len krátkym, prechodným javom, ale trvá v priemere bezmála rok.

Kľúčom ako ju zvládnuť, je nezabúdať sám na seba, obklopovať sa kamarátmi a rozprávať sa s nimi o problémoch, pretože aj oni sa pravdepodobne cítia rovnako bezmocne. Zároveň si v tejto kríze treba uvedomiť, že pokiaľ ešte nieje človek k niečomu viazaný, môže spraviť razantnejšie životné zmeny tak, aby sa jeho život uberal ním vytúženým smerom.


Počasie

Recepty