• Dnes je: Utorok 19. marca 2024 meniny má Jozef

Ruská dedina, kde je najkrutejšia zima na celej planéte

Ruská dedina, kde je najkrutejšia zima na celej planéte

Jeden z digitálnych teplomerov v tejto dedine zamrzol na -62°C!

Najchladnejšou obcou na svete je Ojmjakon (Oymyakon) na severovýchode Ruska. Teplota tu v zimných dňoch bežne atakuje -70 stupňov Celzia!

Vzdialená sibírska dedinka sa nachádza asi 5300 km východne od hlavného mesta Moskvy a je obývaná 500 obyvateľmi. Je považovaná za najchladnejšie trvalo osídlené miesto na svete.

Cez leto sa tu môže teplota vyšplhať aj nad 30°C, zatiaľ čo v zimných mesiacoch teploty klesnú aj pod -70°C. Pozrite sa s nami na miesto, kde je naozaj odvahou žiť. Zatiaľ najväčší mráz, a to presne -71,2°C tu namerali v roku 1924.


Jeden z digitálnych teplomerov nainštalovaných v dedine zamrzol na -62°C, no domácim sa s inými teplomermi podarilo namerať až -68°C. Názov dediny sa dá doslova preložiť ako "voda, ktorá nemrzne" a to kvôli termálnym prameňom, ktoré sa v tejto oblasti nachádzajú.


Obyvatelia mesta čelia aj takým bizarným problémom ako zamrznutý atrament v pere, neustále zamŕzanie skiel na okuliaroch, či strata energie v batériách. Niektorí obyvatelia nechávajú svoje autá naštartované aj celý deň, aby sa mohli v prípade nutnosti večer niekam odviesť. Ľudia kúria drevom a uhlím.

Zimné obdobie je potešením najmä pre deti – ak teplota totiž klesne pod -52 stupňov Celzia, školy zostávajú zatvorené. Napriek tomu obyvatelia tohto miesta tvrdia, ze by si nedokázali predstaviť život nikde inde na Zemi a že na život v týchto krutých podmienkach sa dá zvyknúť.

Priemerné teploty sa v tejto obci počas januára pohybujú okolo -50°C, preto sa Oymyakon stal najchladnejším celoročne obývaným miestom na Zemi.



Fotograf Amos Chapple z Nového Zélandu, sa tam na vybral na dvojdňovú cestu z neďalekého mesta Yakutsk, ktoré je najchladnejším veľkým mestom na Zemi, aby zachytil každodenný život obyvateľov Oymyakonu. Keď prvýkrát vystúpil z auta, mal na sebe tenké nohavice a nikdy nezabudne na pocit, akoby mu niekto v teplote -47°C odtrhával nohy. Prekvapilo ho tiež, že mu čas od času zamrzli sliny. S vhodným oblečením a obuvou sa zime dokázal prispôsobiť, to sa však nedá povedať o jeho fotoaparáte, ktorý neustále primŕzal a nefungoval tak, ako by mal. Niet sa čomu čudovať, pri takejto nízkej teplote zlyháva aj profesionálna technika.




Obyvatelia tejto obce sa živia lovom rýb, sobov a poľovníctvom. Ako hovoria miestni obyvatelia, napriek krutým teplotám si nevedia predstaviť život inde na Zemi. "Je to, akoby ste chceli presadiť starý strom. Inde by som šťastný nebol," povedal 67-ročný Alexander, ktorý býva v obci celý svoj život.

V obci sa nachádza aj jedna predajňa, ktorej tovar je dopĺňaný skôr sporadicky.

Lekári konštatujú, že dôvodom, prečo obyvatelia netrpia podvýživou, je fakt, že mlieko ich zvierat obsahuje veľa vitamínov aj minerálov. Hoci väčšina domov má moderné vybavenie, ešte stále sa v obci nachádzajú rodiny, ktoré majú iba latríny.


Ojmjakon leží približne dva dni autom od mesta Jakutsk. Do tejto oblasti ponúkajú zájazdy cestovné kancelárie, ktoré umožňujú turistom, aby si v prípade záujmu mohli vyskúšať život v týchto mrazivých podmienkach.



Počasie

Recepty