• Dnes je: Utorok 19. marca 2024 meniny má Jozef

Video Kenský študent postavil svojpomocne vodnú elektráreň

Video Kenský študent postavil svojpomocne vodnú elektráreň

Zoznámte sa s Johnom Magirom, študentom z Kene, ktorý postavil vodnú elektráreň.

Čo by ste spravili, ak by Vaša obec nebola pripojená na elektrickú sieť, ale mali by ste v jej blízkosti vodopád?

John Magiro z malej dediny v kraji Muranga v Keni je doslova hrdina.

Po tom, ako sa už nemohol pozerať na svoju matku, ako dennodenne zápasí so životom bez elektriny, sa John Magiro rozhodol vybudovať vodnú elektráreň.

A to len z bežných súčiastok, ktoré mal doma k dispozícii. Začínal s dynamom z bicykla, ráfikom z kolesa a so starými časťami motorov. Na začiatku spočívala Magirova pomoc v tom, že umožňoval nabíjanie mobilných telefónov svojím susedom. Napriem tomu, še sa mu nepodarilo dokončiť školu, dnes ale úspešne vyrába energiu pre viac ako 350 domácností.


Ako dieťa, keď Magiro po večeroch študoval, používal na svietenie petrolejovú lampu. Petrolej sa však rýchlo míňal a aby si ho zaobstaral, musel pre neho chodiť najbližšie až kilometer ďaleko.

Okrem toho, petrolejová lampa mala kopu nevýhod a občas sa stalo, že sa prevrátila, čo bola nanajvýš nepríjemná a hlavne nebezpečná situácia.

Magiro z finančných dôvodov štúdium na škole prerušil a tento čas využil na svoj projekt vodnej elektrárne, ktorá sa ukázala ako obrovský úspech. Magiro účtuje štandardný poplatok vo výške 2 doláre mesačne a ním vyrobená elektrická energia je teraz využívaná mnohými ľuďmi v obci.


Magiro sa pripojil do programu inkubácie podnikateľov NETFUND, v ktorom sa umiestnil na prvom mieste. Tento program mu ďalej pomohol nie len v oblasti školenia a mentorstva ale tiež ešte viac zdokonaliť svoju technológiu. Zároveň dostal Magiro z tohto fondu aj finančný príspevok, ktorý mu umožnil inštalovať generátor, riadiaci systém a káblové vedenia pre rozšírenie svojho využitia.


V rámci Subsaharskej Afriky sa odhaduje, že 621 miliónov ľudí nemá prístup k elektrickej energii. Magiro je teraz odhodlaný napájať tisíce domov. "V Keni máme veľa vodopádov, ktoré nie sú využité. Ak by sme na nich mohli používať moje mini vodné elektrárne, mohlo by to priniesť elektrinu mnohým komunitám žijúcich v ich okolí.




Počasie

Recepty