• Dnes je: Piatok 29. marca 2024 meniny má Miroslav

Video Marty v akcii. Zoznámte sa v obchode s robotom s očarujúcimi očami

Video Marty v akcii. Zoznámte sa v obchode s robotom s očarujúcimi očami

Zatiaľ je šedomodrý robot Marty s veľkými očami pre zákazníkov obchodného centra neďaleko pennsylvánského Harrisburgu atrakciou, s ktorou si robia selfie fotky.

Zákazníci v obrovskej predajni potravín Giant Food Stores na Union Deposit Road v meste Paxton Township (neďaleko hlavného mesta Harrisburg, štátu Pennsylvánia v USA) majú možnosť stretnúť nečakaného hosťa, ktorý sa prechádza medzi uličkami predajne.

Volá sa Marty a je to robot, ktorého testuje obchodný reťazec s potravinami.

Ak sa osvedčí, spoločnosť plánuje nasadiť ďalší tucet takýchto robotov.

Určite by Vás zaujímalo, čo taký robot v potravinách robí. Spoločnosť uvádza, že dokáže kontrolovať, či v niektorých regáloch nechýbajú potraviny, skontroluje cenovky a upozorní zamestnancov na prípadné zistené nedostatky. Zároveň kontroluje aj podlahu, či sa niečo nevylialo, aby sa zákazníci nepošmykli. Robot dokáže taktiež bez problémov skenovať cenovky a porovnávať ich s databázou, aby tak overil správnosť cien. Jeho úlohou je tiež kontrolovať dostupnosť tovarov na predajni a ich prípadnú možnosť doplnenia zo skladu. Ak robot zistí nejaký problém, upozorní na to zamestnancov a vie aj generovať správy o odstránení zistených nedostatkov.


Spoločnosť ktorá obchod prevádzkuje vyhlasuje, že zavedením robota neplánujú nahradiť zamestnancov. Robot slúži iba na asistenciu personálu predajne a sústreďuje sa na rutinné a jednotvárne úlohy, v ktorých je veľmi presný a dôsledný. Marty v súčasnosti hliadkuje uličky v obchode niekoľkokrát denne a následne všetko aj reportuje.


Určite stoji za zmienku, že Giant Food Stores prevádzkuje spoločnosť Ahold USA patriaca pod holandskú spoločnost Ahold, ktorú poznáme aj na Slovensku cez hypermarkety Hypernova, ktoré však už u nás neprevádzkuje.


Robot je súčasťou testovacieho programu materskej spoločnosti Giant Food Stores, Ahold USA, ktorej okrem iných obchodov patria aj Stop & Shops a Giants. Vyvíja ho Badger Technologies v Lexingtone v Kentucky.

Aj ďalší výrobcovia v USA v súčastnosti experimentujú s robotmi. Medzi inými napríklad obchodné siete Target, Amazon a Walmart.




Počasie

Recepty