• Dnes je: Utorok 19. marca 2024 meniny má Jozef

Video Najväčší chodiaci robot na svete je Tradinno, drak chrliaci oheň

Video Najväčší chodiaci robot na svete je Tradinno, drak chrliaci oheň

High-tech draka obrovských rozmerov, ktorý sa stal pre mnohých ľudí pre svoje skvelé technické efekty senzáciou, môžete každoročne vidieť počas historických slávností „Zabitie draka“.

Tento drak je pýchou nemeckého mesta Furth im Wald, ktoré sa nachádza na česko-bavorských hraniciach a je vzdialené len 20km od Domažlíc.

Tradinno je 9 ton ťažký drak riadený najmodernejšou elektronikou a jeho rozmery (je 20 metrov dlhý a 5 metrov vysoký) sú pre mnohých fascinujúce.

Drak a jeho vystúpenie sa stalo neodmysliteľnou súčasťou a najznámejšou turistickou atrakciou mesta Furth im Wald. Táto fascinujúca mestská udalosť s viac ako päťstoročnou tradíciou vychádza z najstaršej bavorskej ľudovej hry tzv. „Zabitie draka“ (Drachenstich).

Každoročne v období medzi 2. a 3. augustovou nedeľou sa preto obyvatelia mesta premenia na rytierov a prostý ľud z doby 15. storočia. Mesto je vyzdobené dobovými prvkami, ponúka návštevu rytierskeho tábora, historického jarmoka či rôzne sprievodné programy. Mestom sa presúva historický sprievod s viac ako tisíckou postáv v kostýmoch, približne 200 koní s doprovodom hudby a slávnostne ozdobených vozov. Táto veľkolepá udalosť láka desaťtisíce návštevníkov do obrovskej arény na námestí, kde sa uvádza ľudová hra trvajúca takmer hodinu a pol.


Prvé zmienky o tejto hre sa objavujú už okolo roku 1590. Námetom jej vzniku boli husitské vojny a s nimi súvisiaca zničujúca bitka pri Domažliciach (r. 1431). Hra je príbehom tajnej lásky zámockej pani Márie k práporčíkovi Udovi, ktorý nastúpil do boja. Udo sa neskôr z bojiska vracia a bojuje podľa vzoru sv. Juraja o krásnu princeznú s ozrutným drakom. Drak v hre predstavuje stelesnenie zla obecne a víťazstvo rytiera nad drakom tak symbolizuje víťazstvo dobra nad zlom.


Hra prebieha v divadelnej aréne na furthskom námestí. Na tomto pretvorenom historickom javisku tak v predstavení každoročne ožíva starý príbeh, ktorého hlavným protagonistom je vedľa hrdinského rytiera aj obrovský digitálne riadený drak - oheň chrliace technické umelecké dielo.


Dramatické stvárnenie hry vytvoril spisovateľ a básnik J. M. Bauer v roku 1952.

Od svojho vzniku prešla hra, kostýmy ako aj podoba a rozmery samotného draka celým radom podôb. Od roku 2006 prebieha nová spektakulárna hra dlhoročného režiséra Alexandra Etzel-Ragusy.


Kto nestihne Furth im Wald navštíviť v auguste počas trvania slávností a neuvidí tak fascinujúce ľudové predstavenie na mestskom námestí a odvážneho rytiera bojujúceho s ozrutným drakom, má možnosť draka celoročne vidieť odpočívať v Dračom múzeu (súčasť Múzea v mestskej bráne).

Toto múzeum prezentuje nie len samotnú dlhú históriu furthských slávností, ale venuje sa tiež podrobnejšie samotnej dračej tématike – jej mytológii vo východných a západných kultúrach, obrazu draka v Biblii, prítomnosti drakov v legendách o svätcoch a v hrdinských povestiach.


Počasie

Recepty