• Dnes je: Utorok 19. marca 2024 meniny má Jozef

Video Predstavujeme slovenskú Ecocapsulu, energeticky sebestačný mobilný mikrodom

Video Predstavujeme slovenskú Ecocapsulu, energeticky sebestačný mobilný mikrodom

Slováci vymysleli mobilný ekologický minidomom, s ktorým môžete žiť kdekoľvek na svete. Zahraničné médiá ho opisujú ako Ecocapsulu zo scifi filmu. Minidom je však skutočný!

Ecocapsule predstavil slovenský startup a na jej dizajne pracovali architekti Tomáš Žáček a Soňa Pohlová. Ich prvotným zámerom bolo vytvoriť obytný mobilný ekodom, ktorý nepotrebuje elektrickú energiu.

Tvorcovia plánujú na začiatok vyrobiť prvých 50 kusov. Niektoré z nich už majú aj svojich zákazníkov z Japonska, Austrálie či Spojených štátov amerických.

Podľa aktuálnych informácií jedným z majiteľov bude aj nemenovaná americká herecká celebrita.

Ecocapsule je plne sebestačný ekologický minidom. Energiu dokáže získavať z vetra a slnka. Funguje pri teplotách od -15 do 40 stupňov Celzia. Využitie takéhoto bývania je veľmi rozmanité: od hotelových rezortov (ktorým toto zariadenie môže rozšíriť pôsobenie aj do oblastí, kde je výstavba zakázaná) až po mobilnú kanceláriu, alebo mobilnú ambulanciu pre lekárov a záchranárov.


Tento minidom nepotrebuje žiadnu infraštruktúru, netreba prípojku elektriny, plynu ani vody. Nevyžaduje ani žiadne stavebné základy, alebo stavebné povolenia. Zariadenie sa veľkosťou vojde do klasického lodného kontajnera a dá sa bez problémov premiestniť aj pomocou špeciálneho vozíka za auto.


Ecocapsule meria na dĺžku 4,7m, na výsku má 2,5m a široká je 2,2m. Prázdna váži len 1350 kg a s naplnenými zásobníkmi vody 1650kg. Je vyrobená z vysokokvalitného sklolaminátu, ktorým je pokrytý hliníkový rám. Celková plocha vnútorného priestoru je 6,3m2. V budúcnosti sa uvažuje nad možnosťou spájať viac takýchto minidomov k sebe.

Ako to všetko funguje?

Centrálnym prvkom je energetický systém tvorený solárnymi článkami a výsuvnou veternou turbínou. Duálnym napájaním systému s batériami s vysokou kapacitou sa zaisťuje, že energia je dostupná aj počas obdobia zníženej slnečnej alebo veternej aktivity. Po odvodovom plášti steká dažďová voda, ktorá sa zachytáva a prečistená slúži predovšetkým na hygienu. Zásobníky tejto vody (a zároveň aj čistej pitnej vody) slúžia na zaistenie stabilizácie objektu. V Ecocapsule je aj vzduchotechnika, ktorá sa stará o kúrenie, chladenie aj recirkuláciu vzduchu.

Celý vnútorný priestor je dômyselne navrhnutý – zakladatelia startupu sú pôvodným povolaním architekti a dali si záležať na detailoch. Samotná Ecocapsule je navrhnutá ako „smart home“. Vie sa prepojiť s mobilnou aplikáciou, ktorá informuje o zásobách vody alebo stave nabitia batérií.


Ecocapsule má dve silné tónované okná kvôli maximálnej izolácii, aby sa zabránilo energetickým stratám. Obsahuje tiež malú kuchynku, stôl, úložné priestory a rozkladaciu posteľ.

Životnosť celej Ecocapsule výrobcovia odhadujú na 30 až 40 rokov. Batérie majú životnosť 8 rokov, solárne panely 10 rokov. Filter na vodu treba meniť častejšie v závislosti od používania a prostredia. Ecocapsule je vybavená separačnou toaletou, ktorú treba vyprázdňovať raz za 2-3 mesiace.


Cena jednej Ecocapsule je v súčasnosti 80-tisíc eur bez DPH. Ide však o cenu za jednu z prvých 50 minidomov, ktoré sú pre zákazníkov pripravované individuálne. Pri sériovej výrobe vo väčšom meradle by cena mala výrazne klesnúť.


Počasie

Recepty