• Dnes je: Utorok 19. marca 2024 meniny má Jozef

Video Tento náter robí bežné objekty vrátane vodného melónu nezničiteľnými

Video Tento náter robí bežné objekty vrátane vodného melónu nezničiteľnými

Látka Line-X robí z obyčajných vecí takmer nezničiteľné. Môže za to molekula známa ako Polyurea.

Poviete si, že pádom z výšky sa melón predsa úplne roztrhne a doslova rozletí na malé kúsky.

Ak ho však nastriekame látkou ktorej meno je Line-X, ktorá sa mimo iného používa napríklad ako náter na Pentagon alebo súčasť nepriestrelných viest, bude aj obyčajný melón takmer nezničiteľný!

Pozrite sa na neuveriteľné video od Dareka, ktoré Vás dokáže doslova nadchnúť.

Na natočenie tohoto videa bol vodný melón potiahnutý látkou Line-X a zhodený zo 45m vysokej veže. Pri tomto páde dosiahol rýchlosť až 107km/h! Nad všetky očakávania sa vodný melón odrazil od zeme! Dokonca ani sekerou ho nebolo možné otvoriť. Jediný spôsob ako ho narušiť bolo použitie cirkuláru. Ak sa Vám to zdá neuveriteľné, tak sa presvedčte na tomto videu:

Látka Line-X je vyrobená z dvoch zložiek označovaných ako A a B.

Zložka A je väčšinou tvorená molekulami nazývanými Difenylmetán-Diizokyanáty alebo aj skratkou MDI. Tato látka je veľmi reaktívna a pri spojení vytvára teplo. Zložka B je plasticizujúca časť a má neuveriteľné dlhé molekuly. Keď sa zmesy A a B zmiešajú, navzájom sa spoja a počas niekoľkých sekúnd vytvoria ešte dlhšiu molekulu známu ako Polyurea. Tieto dlhé a spoločne poriadne pomotané molekuly poskytujú Line-X fenomenálnu silu a flexibilitu. Existuje podobný kompozit, ktorému sa hovorí "plastický kov" a jeho názov je Araldite.



U tejto látky je úplne bežná extrémna elasticita a možnosť nadobudnúť svoj pôvodný tvar po deformácii. Látka je dokonca vodotesná a do určitej miery sa dokáže aj sama zaceliť. Zároveň je zdravotne nezávadná a môže prísť do styku aj s potravinami. Jej ďalšia vlastnosť, ktorá ju predurčuje k ešte väčšej škále využiteľnosti je ohňovzdornosť. Zmes pri spojení vytvára svojou reakciou teplo a následne po pár sekundách vytuhne. Tým pádom sa dá používať okamžite. Náter bol pôvodne vyvinutý pre armádu. Ako už bolo spomenuté, používal sa okrem iného aj na nepriestrelné vesty. Má však využitie aj v civilnej sfére - ako ochranný náter na cisternové návesy, ktoré prevážajú nebezpečné chemikálie alebo aj ako účinná ochrana nákladného priestoru áut.



Možno ukážka použitia tohoto náteru nieje v kombinácii s vodným melónom úplne vhodná. Predstavte si ale ďalšie možnosti jeho využitia. Ak Vás napadlo čo by sa stalo, keby sa s touto látkou nastriekal napríklad papier, tak okamžite po nastriekaní by sa dal pretrhnúť, ale po pár sekundách (ako ste mohli vidieť vo videu) už len ťažko.


Počasie

Recepty