• Dnes je: Piatok 29. marca 2024 meniny má Miroslav

Video Testy DNA dokazujú, že medzi vikingskými bojovníkmi ktorí naháňali strach, bola aj žena

Video Testy DNA dokazujú, že medzi vikingskými bojovníkmi ktorí naháňali strach, bola aj žena

Medzi strach naháňajúcimi prvými vikingskými bojovníkmi bola aj žena.

Neverte tomu, že máte všetky vedomosti o bojovníkoch známych ako Vikingovia.

Podľa najnovších výskumov objavených vo Švédsku vo vikingskom hrobe z 10. storočia sa totiž zistilo, ze medzi prvými vikingskými bojovníkmi bola aj žena.

Výskumníci z univerzít v Štokholme a Uppsale publikovali svoje zistenia založené na pozostatkoch veľmi zachovalého a bohato vybaveného hrobu z vikingskej éry v meste Birka vo Švédsku.


Viac o výskume nájdete na tomto odkaze.


DNA analýza časti kostry potvrdila, že osoba bola žena, približne tridsať rokov stará s výškou 168 cm.


Kanál históry uvádza, že s touto ženou bolo pochovaných niekoľko zbraní, vrátane meča, bojového noža, oštepu, sekery a dvoch štítov. Okrem toho sa v hrobe našli aj dva kone. Zbrane konkrétne naznačujú, že táto osoba bola vysoko postaveným bojovníkom a mala znalosti o vojnových stratégiách a taktikách.


Zistenia sa zhodujú so škandinávskou tradíciou a básňou zo stredoveku - o divokých ženských bojovníkoch. Doteraz však bolo málo dôkazov na podporovanie týchto príbehov ako pravdivých.


Ako uviedol Mattias Jakobsson v správe univerzity v Uppsale "Toto je prvé formálne a genetické potvrdenie existencie ženskej vikingskej bojovníčky."


Hrob vikingského bojovníka bol odkrytý koncom 19. storočia švédskym archeológom Hjalmarom Stoplem. Spočiatku to vyzeralo ako bežný hrob nachádzajúci sa vo švédskom mestečku Birka, ktoré bolo pre Vikingov významným obchodným uzlom. Osteológička /Osteológia - náuka o štruktúre a funkcii kostí/ preskúmala nájdenú kostru a zistila, že sa jedná o kostru ženy. Následne bola zo zubu a ramena odobraná vzorka DNA a keďže sa nenašla žiadna prítomnosť chromozómu Y, jej teória o kostre patriacej ženskému pohlaviu sa potvrdila. Ženy majú totiž v každej bunke prítomný pár pohlavných chromozómov XX a muži XY.



Teraz je vedecky dokázané, že ženy "boli schopné byť plnoprávnymi členmi v tejto mužskej dominancii" počas veku Vikingov.

Charlotte Hedenstierna-Jonsonová, vedúca priekopníckej štúdie, v tlačovej správe povedala: "To, čo sme študovali, nebola žiadna Valkýra, ale skutočný vojenský vodca, ktorý bol ženou."


Valkýry sú podľa severskej mytológie ochranné bohyne.

Podľa povestí išlo o krásne, ale nebezpečné ženy – bojovníčky, ktoré boli ozbrojené štítmi, oštepmi a prilbami, a ktoré slúžili svojmu bohu Ódinovi. Valkýry, jazdiace do boja na okrídlených koňoch, podľa Ódinových pokynov riadili boj, strážili bojovníkov alebo ich nechávali padnúť.



Počasie

Recepty