• Dnes je: Utorok 19. marca 2024 meniny má Jozef

Video V Tureckom Jazere objavili záhadný tri tisíc ročný hrad

Video V Tureckom Jazere objavili záhadný tri tisíc ročný hrad

Keď sa pošťastí, niektoré legendy sa stanú skutočnými.

Príbehy o rôznych potopených mestách, hradoch a opevneniach bývajú obyčajne len legendami. Vo Vanskom jazere v Turecku však objavili odborníci z Van Yüzüncü Yil University niečo skutočne fascinujúce - úžasný hrad, starý zhruba 3000 rokov.

Vanské jazero je slané bezodtokové jazero vo východnom Turecku. Nachádza sa na arménskej náhornej plošine. Má rozlohu 3713km2, je dlhé 120km a široké 80km. Maximálna hĺbka tohoto jazera je 457m - teda je dosť rozľahlé a hlboké na to, aby mohlo skrývať množstvo tajomstiev.

Dotyčná stavba, ktorej steny sú vysoké takmer 4 metre je vďaka alkalickej (zásaditej) vode jazera zachovaná vo veľmi dobrom stave.

Podľa všetkých doposiaľ dostupných informácií stavbu vybudovala dávno zaniknutá starobylá civilizácia Urartov, ktorá žila na tomto území v dobe železnej od 9. do 6. storočia pr. n. l.

„Existuje povesť, že pod vodou sa mohlo po tejto civilizácii niečo zachovať. Väčšina archeológov či múzejných úradníkov ale tvrdila, že nič nenájdeme.“ uviedol šéf potápačského týmu Tahsin Ceylan v rozhovore pre Daily Sabah.


Výška hladiny tohto jazera sa v minulosti zásadne menila. Vedci sa domnievali, že v období od 9. do 6. storočia pr. n. l. bola hladina o niekoľko stoviek metrov nižšia než aktuálne a že stúpať začala až neskôr. Práve v dôsledku tejto výraznej zmeny vo výške hladiny došlo k zaplaveniu viacerých miestnych dedín a osád.


Vedecký tím aktuálne nie je schopný zistiť, aká veľká časť hradu je pod nánosmi sedimentov skrytá. Čaká ho teda ešte veľa práce pri ďalšom výskume. „Nájsť hrad pod vodou, je ako zázrak. Prídu sem archeológovia, aby preskúmali jeho históriu a poskytli nám o ňom viac informácií.“ povedal Ceylan. „My sme zistili jeho presnú polohu a vyfotilo ho. V našom výskume sme týmto výrazne pokročili.“


Tento Hrad a ďalšie artefakty, medzi inými napríklad aj objavené náhrobné kamene, jednoznačne významne pomôžu získať viac informácií o civilizácii Urartov, o ktorej je doposiaľ k dispozícii žiaľ len veľmi málo informácií.



Počasie

Recepty