• Dnes je: Utorok 19. marca 2024 meniny má Jozef

Video Výskumníci prišli s jednoduchým a lacným spôsobom ako zlepšiť wifi signál

Video Výskumníci prišli s jednoduchým a lacným spôsobom ako zlepšiť wifi signál

Nemáte dobrý wifi signál? Nechajte si poradiť od odborníka na počítačové vedy!

Určite ste sa stretli s týmto problémom. Hlavne v prípade, ak máte jedno wifi bezdrátové zariadenie na väčší priestor.

Typicky umiestnený wifi router /wifinu/ v jednej časti bytu, alebo domu, zväčša nepokryje všetky plochy, ktoré by ste potrebovali.

Toto neúplné pokrytie spôsobuje v lepšom prípade nedostatočnú rýchlosť spojenia a v tom horšom výpadky signálu vždy vtedy, keď to práve najmenej potrebujete.

Tento problém s najväčšou pravdepodobnosťou spôsobuje tzv. všesmerové vysielanie antény, čo môže byť výhodné pokiaľ chcete prijímať signál vo všetkých miestnostiach, ale pravdepodobne signál smeruje aj na hluché miesta za dvere bytu, alebo smerom do ulice. Ak chcete mať signál iba tam kde ho potrebujete, stačí ho lepšie nasmerovať.


Podľa Xia Zhou, asistentky profesora počítačových vied na Dartmouth College, stačí takéto smerovanie upraviť obyčajným alobalom. Takýto signál bude nielen zosilnený, ale aj bezpečnejší tým, že nebude smerovať tam, kde nieje žiadúci. Na priloženom videu je vidieť viac prepracovanejší spôsob pomocou predlohy 3d tlače, ktorú obalíme alobalom. Ale na praktické riešenie pomôže jednoduché zatienenie hluchého priestoru oblúkom, alebo iným zvoleným tvarom.


Určite ste počuli aj o zlepšení signálu plechovkou. Tento spôsob je zaujímavý práve smerovaním signálu tam, kam ho potrebujete. Signál už nebude smerovať k susedom alebo na ulicu, ale k Vaším zariadeniam. Dobré je taktiež vedieť, že na mobilné telefóny existujú aplikácie, ktoré Vám ukážu, ako sa signál zlepšil a či ste zvolili dobré umiestnenie Vášho „alobalového“ zlepšováku. Aplikácie hľadajte pod názvom „wifi analyzer“.


Jediná nevýhoda takéhoto zlepšováku je jeho nie moc kladne hodnotený dizajnový vzhľad. Ak túto nevýhodu však dokážete prehliadnuť, na oplátku môžete získať navyše pár vysnených paličiek (alebo oblúkov) na ukazovateli kvality Vášho wifi signálu.


Skúste si pozrieť toto video, v ktorom sú zverejnené výsledky testov ako aj ďalšie zaujímavé detaily.



Počasie

Recepty