• Dnes je: Utorok 19. marca 2024 meniny má Jozef

Lekári doporučujú štyri šálky kávy denne ako súčasť zdravého životného štýlu

Lekári doporučujú štyri šálky kávy denne ako súčasť zdravého životného štýlu

Štyri šálky kávy denne predlžujú život predovšetkým u milovníkov kávy vo veku nad 45 rokov.

Za rok spotrebuje svet viac ako 150 miliónov vriec kávy - tzv. žokov (hmotnosť takéhoto vreca kávy - jeden žok - je 60kg).

V priemere tak pripadá na jedného obyvateľa planéty viac ako kilo kávy na rok.

Veľa z nich však o kávu nezavadí ako je rok dlhý. Naopak, niektoré národy majú kávu vo veľkej obľube (prekvapivo to nie sú Taliani ale Fíni, ktorí spotrebujú kilo kávy na hlavu za jeden mesiac).

Škodí nám pitie kávy, alebo nám naopak prospieva? Na kongrese European Society of Cardiology ktorý sa konal v Barcelone referovala kardiologička Adela Navarrová z kliniky v španielskom meste Pamplona o výsledkoch rozsiahlej štúdie, ktorá svedčí v prospech konzumácie kávy.


Do tejto štúdie sa zapojilo celkovo 22 500 dobrovoľníkov - absolventov univerzity v Pamplone. Priemerný vek sledovaných osôb sa pohyboval okolo 38 rokov a sledovanie každého z dobrovoľníkov trvalo 10 rokov.


Vedci mali o týchto dobrovoľníkoch k dispozícii veľké množstvo údajov o životnom štýle a hlavne poznali ich bežnú spotrebu kávy. Behom sledovaného obdobia zomrelo 337 dobrovoľníkov. Tí, ktorí pili aspoň 4 šálky kávy denne pritom čelili v sledovanom období bezmála o dve tretiny nižšiemu riziku úmrtia.


S každou ďalšou šálkou kávy, v dlhodobej dennej priemerne spotrebe, riziko úmrtia v sledovanom období stále klesalo. Redukcia nebola zďaleka zrejmá len v počte úmrtia na kardiovaskulárne choroby. Káva predlžovala život bez ohľadu na príčinu smrti.


Navarová a jej kolegovia nezistili, že by káva mala odlišný vplyv na mužov alebo ženy. Chránila tiež bez ohľadu na to, že dobrovoľníci konzumovali tzv mediteránnu stravu, ktorá je typická pre väčšinu obyvateľov Stredomoria a všeobecne sa považuje za zdraviu prospešnú. Pre tradičnú mediteránnu stravu je typický vysoký prísun olivového oleja, rôzneho ovocia, orechov a mandlí. Takúto stravu tiež často tvori zelenina, strukoviny, morské ryby alebo hydinové mäso.



Významným faktorom ovplyvňujúcim pozitívny efekt pitia kávy sa však ukázal vek. U dobrovoľníkov starších ako 45 rokov sa ukázal priaznivý efekt pitia kávy skutočne razantne.

Týmto dobrovoľníkom pitie už 2 šálok kávy denne znižovalo o tretinu riziko úmrtia behom sledovaného obdobia. Navarrová predpokladá, že po prekročení hranice 45 rokov začína mať ochranný efekt kávy silnejší význam.



„Z výsledkov našej štúdie vyplýva, že pitie štyroch šálok kávy denne sa dá zdravým ľuďom odporučiť ako súčasť zdravého štýlu“ hovorí španielska lekárka. Pitie kávy máme spojené predovšetkým s alkaloidom kofeínu a jeho stimulačným efektom. Káva však obsahuje aj ďalšie biologicky aktívne látky napr. Polyfenoly. Mnohé z nich pôsobia ako antioxidanty a môžu tak potláčať nežiadúce efekty voľných radikálov, ktoré vznikajú v našom organizme a poškodzujú ho na mnohých miestach a úrovniach.


Na druhej strane nie je možné výsledky podobných epidemiologických štúdií prezentovať, pretože štatisticky významná korelácia (väzba, teda závislosť medzi dvomi alebo viacerými znakmi v štatistickom súbore) medzi úmrtiami a konzumáciou kávy ešte nemusí znamenať, že medzi obidvoma javmi existuje príčinná súvislosť. Sledovaní dobrovoľníci zo španielskej štúdie mohli žiť dlhšie z úplne iných dôvodov ako bolo práve vypitie 4 šálok kávy denne.


Zdanlivo obyčajná káva obsahuje oveľa viac pozoruhodnejších zložiek, ako si väčšina ľudí myslí. Ukážkovým príkladom môžu byť napríklad látky, ktoré včelám pomáhajú zapamätať si už navštívené kvety a Einsteinovi poskytli indície o existencii atómov.


Odborníci z American Chemical Society pripravili úžasné video, ktoré tento chemický vesmír ukazuje. Čo všetko sa odohráva v jedinej šálke kávy? „Čím bližšie sa pozrieme, tým to bude zložitejšie a prekvapivejšie,“ povedal jeden z jeho autorov Adam Dylewski.



Počasie

Recepty