• Dnes je: Utorok 19. marca 2024 meniny má Jozef

Video: Bude táto žena druhým Einsteinom?

Video: Bude táto žena druhým Einsteinom?

Najviac ju zaujíma vesmír a jeho nekonečné možnosti. Pravdepodobne pôjde v šľapajách Hawkinga a Einsteina.

Veľa ľudí je toho názoru, že ľudstvo už vo viacerých oblastiach vedy narazilo na svoje limity a ľudský mozog na prevratný výskum v nich jednoducho prestal už stačiť. Možno to ale nie je pravda a revolúciu prinesie mladá asketická študentka z prestížnej univerzity.

Kým ostatné deti sa hrali s bábikami, či hrali futbal, ona zostrojila vlastné lietadlo a stala sa najmladšou pilotkou na svete.

Sabrina Gonzalez Pasterski sa narodila v 90. rokoch a je predstaviteľkou generácie Y, napriek tomu však nežije vôbec na sociálnych sieťach. Nemá ani vlastný profil na Facebooku, Twitteri, ani nepoužíva Instagram. Svoje vlastné nápady a rastúce úspechy prezentuje na webovej stránke PhysicsGirl . Nefajčí, nepije a nerozptyľuje sa ani nijakým priateľom.

Sabrinin zápal a zručnosti pri konštrukcii lietadla presvedčili boháča a vizionára Jeffa Bezosa, aby jej ponúkol prácu vo svojej firme Blue Origin, ktorá testuje kozmické lode pre orbitálne lety. K záujemcom o fenomenálny mozog dievčiny patrí aj NASA.

Rodičia vedeli, ze ich dcéra nie je obyčajným dieťaťom

Sabrina Gonzalez Pasterski sa narodila 3. júna 1993 v Chicagu rodičom Markovi a Marie Pasterskim. Bola to obyčajná rodina, otec pracoval ako advokát a elektroinžinier a obaja rodičia boli svojej dcére oporou. Robili všetko čo mohli, aby jej pomohli ísť si za svojimi snami. Vedeli totiž, že ich dcéra nie je obyčajným dieťaťom a že raz z nej určite vyrastie génius.

Škola pre nadané deti

A mali aj pravdu. Keď mala Sabrina len 5 rokov, nastúpila do špeciálnej školy Edison Regional Gifted Center, ktorá sa venovala nadaným deťom. Tu to však nekončí. Kým väčšina mladých ľudí dokončí vysokú školu vo veku približne 23 rokov, a potom neisto hľadá v živote svoje miesto, Sabrina ho našla veľmi rýchlo. Mala len 17 rokov, keď v roku 2010 ukončila vysokú školu.

Ocenenie, ktoré sa udeľuje 100 najlepším inovátorom

Ešte v tom istom roku dosiahla na univerzite MIT v Massachusetts najvyššie možné GPA skóre, čo je systém hodnotenia žiakov v Amerike. Za skvelé výkony jej MIT v roku 2013 dokonca udelila prestížne ocenenie Orloff Scholarship Award. Toto však zďaleka nie je jediné ocenenie, ktoré sa Sabrine podarilo získať. Podarilo sa jej vypracovať sa medzi 100 najlepších vedcov na svete a v roku 2017 jej bolo udelené ocenenie nadácie Alberta Einsteina. Toto ocenenie sa udeľuje 100 najlepším inovátorom, umelcom a vedcom moderných čias.



Vždy ju zaujímalo, ako veci fungujú

Sabrininou vášňou bolo už od útleho veku lietanie. Kým ostatné 12 ročné dievčatá majú pyžamové párty s kamarátkami alebo sa hrajú na učiteľky, Sabrina najradšej trávila čas s otcom v jeho garáži, kde sa spoločne pustili do zostavovania lietadla. Netrvalo dlho a spod jej rúk vyšiel stroj s názvom N5886Q. Pre Interesting Engineering sa vyjadrila, že vždy ju zaujímalo, ako veci fungujú a keď mala iba 10 rokov, cez internet nakúpila staré súčiastky a postupne rozoberala a skladala starý motor O - 200A.

Najmladšia pilotka na svete

Lietadlo dokázala nielen zostrojiť, ale aj na ňom lietať. V roku 2003 sa jej totiž podarilo získať licenciu a stala sa tak najmladšou pilotkou na svete. Sabrina síce nie je aktívna na sociálnych sieťach a príliš sa verejne neprezentuje, konštrukciu lietadla však zachytila na svojom Youtube kanále s názvom PhysicsGirl.



Pôjde v šľapajách Hawkinga a Einsteina

Okrem lietania sa Sabrina v súčasnosti venuje najmä fyzike, pričom najviac ju zaujíma vesmír a jeho nekonečné možnosti. Zdá sa teda, že pôjde v šľapajách Hawkinga a Einsteina. Dokonca, Sabrina je jedným z mála ľudí, ktorí sa stali inšpiráciou pre jednu z Hawkingových prác. Ten totiž v jednom zo svojich diel citoval z práce, ktorú Sabrina napísala v roku 2015.


V súčasnosti Sabrina ešte pracuje na svojom vzdelaní na Harvardovej univerzite. O svoju budúcnosť sa báť nemusí. Jej vzor z detstva, Jeff Bezos jej už teraz ponúkol miesto vo svojej spoločnosti Blue Origin.

Geniálna mladá žena sa vymyká z priemeru aj v osobnom živote. Údajne nevlastní smartfón a nie je ani veľkou fanúšičkou sociálnych sietí. Američanke s kubánskymi koreňmi sa pracovné ponuky len tak hrnú – džob jej ponúkla vesmírna spoločnosť Blue Origin a záujem o ňu prejavila viackrát aj NASA.





Počasie

Recepty