• Dnes je: Piatok 26. apríla 2024 meniny má Jaroslava

Prestaňme sa stažovať a začnime žiť!

Prestaňme sa stažovať a začnime žiť!

Prečítajte si týchto 5 rád, ako sa prestať neustále na niečo stažovať a viac si užívať život.

Občas sa potrebujeme vyventilovať, posťažovať sa niekomu či zahrešiť. Ale aký by bol náš život, keby sme sa prestali neustále na niečo sťažovať?

Existuje veľa výskumov, ktoré buď nepriamo alebo priamo naznačujú, ako môže mať neustále sťažovanie sa negatívny vplyv na náš život. Všetko toto „kňučanie“ si totiž vyberá svoju daň.

Nielen že nás neustále sťažovanie sa oberá o cennú energiu, ale zvyšuje náš stres a hlavne znižuje túžbu usilovať sa o naše sny a možnosti ich dosiahnuť.

Riadiť sa týmito jednoduchými pravidlami môže by najmä zo začiatku veľmi ťažké, ale určite náš život urobia príjemnejším. Prestaňme sa stažovať na veci, ktoré sú mimo našej kontroly (nemôžeme ich ovplyvniť) a začnime žiť plnohodnotnejší život, čím sa zároveň zvýši i naše sebavedomie.

Začnime sa viac smiať

Podľa výskumu univerzity Loma Linda v Kalifornii môže smiech výrazne zvýšiť vyplavovanie endorfínov v tele, čím sa zvýši aj pozitívna nálada. Smiech má tiež schopnosť zlepšiť našu pamäť a odbúravať stres.

Zabudli ste niekedy, kam ste dali kľúče? Alebo ste si na niečo nevedeli spomenúť, hoci ste to mali na jazyku? Krátkodobá strata pamäte, môže byť dôsledkom stresu.

Dr Mark Reeves, chirurgický onkológ zistil, ze keď sa smejeme, stresový hormón kortizol klesá, a tak sa funkcia našej krátkodobej pamäte zlepšuje. Úroveň stresu dokážeme znížiť tým, že sa budeme viac smiať.

Dr Mark Reeves študoval krátkodobú pamäť na dvoch skupinách. Jednej dával pred testom sledovať vtipné videá, aby sa smiali. Druhá skupina iba čakala v čakárni. Prvá skupina,ktorá sa smiala pri sledovaní vtipných videí, mala zníženú hladinu kortizolu, ktorý vyvoláva stres a mala tým pádom aj lepšie výsledky.

Môžeme sledovať komédie, zoznamovať sa s novými priateľmi a napríklad pre tých, ktorí sú už starými rodičmi a majú vnúčatá, budú práve oni určite tým najlepším zdrojom, ktorý ich rozosmeje.

Obklopujme sa pozitívnymi ľudmi

Keď stále počúvame niekoho stonajucého, ako sa sustavne na niečo sťažuje, môže to mať vplyv aj na naše uvažovanie. Ak sa chceme viac zamerať na pozitívne myslenie, musíme sa stretávať s ľudmi ktorí sú tiež pozitívne naladení a majú podobný pohľad na život ako máme my. Ak je to možné, treba si pozorne vyberať práve takýto typ ľudí a naopak tráviť menej času s ľudmi, ktorí sa neustále na niečo sťažujú a stonajú. Ak sa nám napríklad pri rozhovoroch opätovne nedarí otočiť tému na pozitívnu, netreba strácať čas a stretnutie treba čo najskôr ukončiť.

Sústreďme sa na pozitívne myslenie

Často sa sťažujeme, keď sa sústredíme na negatívne veci a nevšímame si pozitívnu stránku.

Ak chceme proti tomuto javu bojovať, skúsme sa zamyslieť, či sa dostatočne sústredíme na pozitívne stránky vecí.

Toto jednoduché zamyslenie nám pomôže vidieť veci viac v pozitívnom svetle a poskytne nám menej priestoru zameriavať sa na negatívum.



Cvičenie

Ak sa chceme čo najviac vyhnúť negatívnym myšlienkam, veda naznačuje, že by sme mali uvoľniť endorfíny pomocou cvičenia. Môžeme tak výrazne znížiť prípadný stres či negatívne pocity ako úzkosť a depresia - dve veci, ktoré najčastejšie vedú k chronickému sťažovaniu sa.

Prax vnímania

Opakované vnímanie a pozorovanie situácii nás časom naučí presnejšie odhadnúť, kedy sa naša nálada začína ponárať do negatívnej sféry a dokážeme ju tak rozpoznať skôr, ako nás pohltí.

Udalosti, ktoré nás predtým dokázali dostať do negatívnych pocitov, myšlienok a emócii už nebudú mať takú veľkú šancu.

Nie je to o tom, čo sa nám stane a prihodí, je to o tom, ako o veciach dokážeme premýšľať a prežívať ich - čo následne určuje našu duševnú pohodu. Udalosti a okolnosti nás nemusia vždy zvrátiť negatívnym smerom.


Mali by sme sa viac smiať, menej sa trápiť a každý deň sa snažiť robiť kroky, aby sme sa prestali stažovať a začali žiť!


Počasie

Recepty