• Dnes je: Utorok 19. marca 2024 meniny má Jozef

Počujete pri týchto animovaných obrázkoch zvuk?

Počujete pri týchto animovaných obrázkoch zvuk?

Počujete pri pohľade na tieto animácie dunenie napriek tomu, že sú bez zvuku?

Už aj vlastné zmysly nás klamú a naše vnímanie môže byť skreslené a odkláňať sa od reality oveľa viac, ako si myslíme.

GIF (Graphics Interchange Format) je grafický formát, ktorý sa veľmi často používa pri tvorbe webových stránok. Umožňuje jednu zásadnú vlastnosť - oproti iným formátom dokáže byť animovaný a pohyblivý. Neobsahuje však zvukovú zložku, čím sa líši od video formátov.

Tieto animácie, ktoré kolujú internetom už od roku 2008, sú príkladom synestézie. Je to stav, keď sa vaše zmysly v mozgu akosi prepoja.


Ide o tzv. McGurkov efekt, kedy sa vizuálna zložka dokáže spárovať so sluchovou bez ohľadu na to, či nejaký zvuk skutočne vzniká. U tých, ktorí zvuk počuli, môže ísť o formu synestézie. Vtedy sa jav vnímaný jedným zmyslom dopĺňa aj inými zmyslami napriek tomu, že zvonku nijaký podnet neprichádza.


V takomto prípade obraz pôsobí na váš zrak, ale zároveň vyvoláva aj pocit či predstavu sluchového vnemu. Synestézia pri tomto obrázku nastáva preto, že váš mozog je naučený na určité situácie. Keď niekto skáče po drevenej či kovovej podlahe, počujete dunenie. Ak po podlahe skáče lopta, tiež počujete zvuk.


Váš mozog si pre podobné situácie vytvoril synestetický pár. Pri pohľade na skákajúce stožiare, alebo robota sa vám preto môže zdať, že počujete dunenie. Odborne sa tento jav nazýva "vizuálne vyvolaná sluchová odozva."


Skúste ukázať niekomu tieto animácie bez toho aby tušil, že by mal pri ich sledovaní zaznamenať zvuk a uvidíte ako bude reagovať.



Tento fenomén si získal už aj svoj názov - volá sa jednoducho: Noisy gifs (Hlučné gifká).


Pod týmto kľúčovým slovom ich na internete nájdete viac.



Počasie

Recepty