• Dnes je: Utorok 19. marca 2024 meniny má Jozef

Elektronická koža Vám zmeria tlak, teplotu a môžete s ňou hrať aj videohry!

Elektronická koža Vám zmeria tlak, teplotu a môžete s ňou hrať aj videohry!

Smartfón by mohol byt raz nahradený elektronicky - displejom, ktorý si nalepíte na ruku.

Elektonická koža, ktorá sa pripevňuje na pokožku a dokáže poskytovať množstvo funkcií sa v poslednej dobe rozmohla vo svete pod všeobecným názvom "e-skin". Svoje projekty s touto technológiou vyvíja množstvo spoločností, či už pre zamerania ako meranie telesných funkcií, alebo ovládanie videohier. Najnovší vynález, ktorý bol predstavený vo vedeckom časopise Science Advances, sa dokonca dokáže aj samostatne opraviť a recyklovať.

V podstate sa jedná o veľmi tenkú vrstvu materiálu plnú rôznych senzorov na meranie teploty, tlaku, alebo vlhkosti vzduchu. Materiál je tvorený trojicou voľne dostupných surovín, pokrytých tenkou vrstvou strieborných nanočastíc. Vďaka tomuto môže mať elektronická koža veľmi veľa zaujímavých vlastností a možností využitia.

Pokiaľ je napríklad koža natrhnutá, obyčajným pridaním troch látok z ktorých sa skladá, sa dokáže úplne zaceliť tým, že obnoví chemické väzby medzi roztrhnutými stranami.

V prípade, že je koža príliš poškodená, je ju možné ponoriť do látky, ktorá ju prevedie do kvapalnej formy a následne ju je možné využiť pri tvorbe novej kože, čím je docielená maximálna recyklácia.


Navyše je táto elektronická koža veľmi elastická, tvarovateľná a tým pádom sa dokáže prispôsobiť zložitým zakriveným povrchom bez toho, aby bola vystavovaná napätiu, ktoré by ju mohlo poškodiť.


Použitie tejto elektronickej pokožky má v budúcnosti veľké uplatnenie napr. pri tvorbe robotov, protéz a ďalších pomôcok, ktoré ľuďom uľahčia život. Samozrejmosťou sú i každodenné funkcie ako meranie teploty, tlaku či ovládanie videohrier alebo zariadení v domácnosti.


Táto technológia už umožnila vyvinúť aj inteligentné oblečenie, ktoré môže sledovať a vyhodnocovať vašu športovú aktivitu, alebo monitorovať vaše vitálne funkcie prostredníctvom senzorov EKG. V oblasti zdravotníctva je pre túto technológiu tiež obrovský potenciál.


Po prvý krát sa podarilo demonštrovať japonským vedcom aj superflexibilný elektronický kožný displej vyrobený z elektroniky, ktorý pri vystavení vzduchu nedegraduje. Technológia je veľmi podobná tej, ktorú poznáme z bežných televízorov a mobilných telefónov.


Samozrejme, každá začínajúca technológia má svoje obmedzenia s ktorými sa vedci ešte musia popasovať. Senzory a komponenty elektronickej kože musia byť odolné aj voči pôsobeniu kyslíka, vodných par a celkovej vlhkosti. V tomto sme sa podarilo dosiahnuť predĺženie životnosti týchto zariadení vytvorením ochranného filmu nazývaného pasivačná vrstva, ktorá pozostáva zo striedajúcich sa vrstiev anorganického oxynitrídu kremíka a organického parylénu. Tento extrémne tenký ochranný film dokáže ochrániť celé zariadenie a predĺžiť mu životnosť na niekoľko dní. Úplne isto bude potrebné ešte túto ochranu zlepšiť a predĺžiť životnosť materiálov ešte výraznejšie, aby sa elektronická koža dala používať dlhšie obdobie.


Ďalšou príležitosťou na výskum a vývoj v tejto oblasti sú možnosti, ako takéto zariadenia napájať a akým spôsobom by mohla prebiehať dátová komunikácia a kontrola. V tomto smere sa udáva trend bezdrôtového napájania, ktoré už poznáme z aktuálnych zariadení, najmä mobilných telefónov. Pravdepodobne sa dátové údaje budú prenášať podobne ako napájanie, alebo dobíjanie bezdrôtovo.


Počasie

Recepty