• Dnes je: Utorok 19. marca 2024 meniny má Jozef

Video Do roku 2020 by mali byť v Los Angeles lietajúce elektrické taxíky Uber

Video Do roku 2020 by mali byť v Los Angeles lietajúce elektrické taxíky Uber

Uber sa spojil s NASA a vytvárajú koncept prepravy s použitím lietajúcich taxíkov.

Dve veľké spoločnosti sa spojili, aby vytvorili v americkom meste Los Angeles lietajúce taxíky.

Tento projekt nazvali Uber Elevate. Keďže Los Angeles je husto zaľudnené mesto ktoré je naklonené inováciám, do budúcnosti je na spustenie takéhoto projektu ideálne.

Projekt počíta s malými lietadlami podobajúcimi sa skôr na vrtuľníky, ktoré budú mať vertikálny vzlet aj pristávanie.

Tým pádom bude stanovisko takýchto taxíkov veľmi málo náročné na priestor a bude ho možné umiestniť aj na strechy výškových budov. Na projekte spolupracujú aj firmy, ktoré sú v letectve už zabehnuté a majú skúsenosti s výrobou dopravných prostriedok - medzi inými aj letecký výrobca AirBus.


Projekt sľubuje rýchlejšie každodenné dochádzanie, menej dopravných zápch a čistejší vzduch. Túto budúcu sieť elektrických vzdušných dopravných prostriedkov nazvali

VTOL aircraft for Vertical Take off and Landing.


Spoločnosť predpokladá, že takéto cestovanie by sa do budúcnosti mohlo vyplatiť viac, ako samotné cestovanie autom. Takýto druh dopravy by aj z ekologického hľadiska výhodnejší. Bol by menej hlučný a neznečisťoval by ovzdušie miest. Samozrejme, bude treba vybudovať veľké množstvo tzv. VTOL hub-ov, aby bolo územie kde bude služba operovať dostatočne pokryté.


Aby mohla byť táto služba realitou je však ešte potrebný určitý čas na prekonanie niekoľkých bariér.


Najväčší problém, ktorý sa bude musieť prekonať, ako to už býva zvykom v prípade elektrického pohonu, je dostatočné zásobovanie takéhoto prostriedku elektrickou energiou. Tento špecifický prípad kladie ešte ďalšie nároky a to na hmotnosť batérií - keďže dopravný prostriedok bude lietať a bude musieť mat dostatočné množstvo energie, ktoré bude uskladnené v ľahkej batérii.


Ďalším zaujímavým problémom je nutnosť rapídneho zlepšenia systémov riadenia letovej prevádzky. Dnešné možnosti by totiž v budúcnosti, pri letoch veľkého množstva lietajúcich taxíkov, takúto záťaž asi ťažko zvládli.


Denne by malo v meste prebehnúť desaťtisíce letov. Spoločnosti spojili svoje sily, aby boli schopné v meste vytvoriť dopravný letový systém. Taxíky budú pravdepodobne aj autonómne, a preto si tento projekt vyžaduje ohromné množstvo zodpovednosti.


Spoločnosť má na svojej webovej stránke umiestnený dokument, ktorý veľmi podrobne opisuje ďalšie detaily tohto unikátneho projektu. V prípade záujmu je k dispozícii na tomto odkaze v angličtine.


Pozrite si video, na aký spôsob dopravy sa v budúcnosti môžete tešiť.


Počasie

Recepty