• Dnes je: Utorok 19. marca 2024 meniny má Jozef

Video: Extrémne zriedkavé Žirafy. Prvé video, ktoré ich zachytáva vo voľnej prírode

Video: Extrémne zriedkavé Žirafy. Prvé video, ktoré ich zachytáva vo voľnej prírode

Ľudia v Keni zaznamenali prvýkrát na kameru výnimočne vyzerajúce biele žirafy.

Príroda nás stále dokáže niečim prekvapiť! Tentokrát sú to biele žirafy. Každý si žirafu predstavuje s jej typickým sfarbením. Tieto biele sú však mimoriadne vzácne. Vedci sa doposiaľ len domnievali, že je možné, že takéto žirafy existujú.

Matka a jej žirafie dieťa sa nachádzali v Keni v oblasti Ishaqbini Hirola Conversacy a stalo sa vôbec prvýkrát, čo sa biele žirafy dostali na akýkoľvek vizuálny záznam. Biele žirafy nie sú v spomínanej oblasti ani v inde vôbec bežné. Podľa Hirola Conservation Program ich väčšina ľudí z okolitých lokalít ešte nikdy nevidela. „Toto je pre nás úplná novinka. Nikdy som ich nevidel, a to ani keď som bol dieťa.“ O podobné prekvapenie sa nezvyčajné žirafy postarali už aj v roku 2016 v Tanzánii.

Správcovia parku našli biele žirafy v spoločnosti stáda. Išlo o matku s mláďaťom, ktoré sa od seba pohybovali len na pár metrov.


Mnoho ľudí by ich možno označilo za albínov, no skutočnosť je úplne iná. Podľa informácií Hirola Conservation Program ide o genetickú poruchu, ktorá sa nazýva leucizmus. Tá môže za to, že zvieratá nie sú klasicky sfarbené. Pokožka týchto zvierat nedokáže produkovať pigmenty, no mäkké tkanivá to dokážu. Aj preto je možné, že niektoré jedince (ako aj tieto žirafy) majú pigment napríklad v očiach.

Táto anomália je obyčajne recesívna, čo znamená, že aby sa preniesla na mláďa je potrebné, aby sa vyskytla u oboch rodičov.


Sfarbenie týchto žiráf im spôsobuje, že vyčnievajú z davu, čím sú žiaľ vystavené zvýšenému nebezpečenstvu, najmä pred levmi a hyenami a samozrejme sú aj viac atraktívne pre pytliakov.


Vzhľadom na to, že pytliactvo je väčším problémom, ako samotné predátorstvo, zverejnenie ich konkrétnej polohy nebolo možné. Keďže ich však objavili na chránenom územia, je väčší predpoklad, že ostanú v bezpečí.





Počasie

Recepty