• Dnes je: Utorok 19. marca 2024 meniny má Jozef

VIDEO Astronómovia, ktorí majú v tíme aj Slovenku, potvrdili existenciu záhadného vesmírneho telesa

VIDEO Astronómovia, ktorí majú v tíme aj Slovenku, potvrdili existenciu záhadného vesmírneho telesa

Havajský vesmírny ďalekohľad Pan-STARRS zachytil v októbri tohto roku pohybujúce sa svetlo nejasného pôvodu.

Astronómovia potvrdili, že záhadné vesmírne teleso, ktoré minulý mesiac preletelo okolo nášho Slnka, skutočne pochádza z inej slnečnej sústavy. Podľa denníka The Guardian vedci k tomuto záveru dospeli po podrobnej analýze obežnej dráhy tohoto objektu, ktorú takmer s istotou nemožno dosiahnuť v našej slnečnej sústave.

Astronómovia toto teleso pomenovali 1I / 2017 U1, alebo tiež Oumuamua, čo je havajský termín pre posla z dávnych čias.  Podľa astronómov putovalo teleso mliečnou dráhou stámilióny rokov, než sa na malú chvíľu dostalo do našej slnečnej sústavy.

Teleso asteroid, objavil 19. októbra teleskop Pan-Starrs 1 na Havaji pri pátraní po telesách v blízkosti Zeme, ktoré uskutočňujú pre NASA. Vedcov pritom zaujala neobvyklá hyperbolická letová dráha tohto telesa, ktoré je tvarom prirovnávané k cigare.

Vo svojej analýze vedci ďalej uviedli, že teleso je podobné niektorým asteroidom našej slnečnej sústavy. Je však dlhé takmer pol kilometra a pohybuje sa niekoľkonásobne rýchlejšie ako všetky doteraz objavené asteroidy. Je isté, že ide pravdepodobne o kovový alebo kamenný asteroid. Väčší objem ľadu či voda mu jednoznačne chýba, takže sa nejedná o kométu.

Okrem rýchlosti, sfarbenia a trajektórie ďalekohľad VLT odhalil aj výrazné zmeny v jasnosti. Dochádza k nim kvôli tomu, ze teleso rotuje. Oumuamua sa okolo vlastnej osi otočí raz za 7,3 hodiny. Tiež sa zistilo, že podobne ako niektoré objekty slnečnej sústavy je tmavočervenej farby.

Astronómovia vďaka Veľmi veľkému teleskopu (VLT) Európskeho južného observatória (ESO) v Čile a ďalším observatóriám zistili, že ide o  unikátny objekt. Na rozdiel od všetkých doteraz pozorovaných komét alebo asteroidov, určite nepochádza zo slnečnej sústavy. 


Na analýze telesa pracovali 2 nezávislé skupiny astronómov. Prvá skupina, pod vedením Karen Meechovej z Havajskej univerzity, zistila, že Oumuamua meria na dĺžku asi 400 metrov, šírka predstavuje približne desatinu dĺžky. Teleso, ktoré je svojím tvarom podľa expertov veľmi neobvyklé, sa otáča okolo vlastnej osi, pričom jedno otočenie trvá 7,3 hodiny. Novoobjavené teleso má červenkastú farbu, čo podľa Meechovej môže naznačovať, že obsahuje organické látky bohaté na uhlík. Ľudskému oku by sa ale teleso pravdepodobne javilo ako tmavo hnedé.


Druhá skupina astronómov vedená Davidom Jewittom z Kalifornskej univerzity v Los Angeles sa zase snažila odhadnúť, koľko sa v našej slnečnej sústave môže takýchto objektov pohybovať. Prišli k záveru, že ich môžu byť tisíce, zatiaľ však neboli objavené.


Podľa skorších vyjadrení astronómov Oumuamua priletela zo smeru od súhvezdia Lýry a z našej sústavy mieri k súhvezdiu Pegasa. Teleso v polovici októbra minulo Zem vo vzdialenosti približne 24 miliónov kilometrov. Pohybuje sa rýchlosťou takmer 100-tisíc kilometrov za hodinu.

"Desiatky rokov sme si mysleli, že takéto objekty z iného sveta sa môžu vyskytovať v blízkosti našej slnečnej sústavy, a teraz máme prvýkrát jasný dôkaz, že existujú," povedal Thomas Zurbuchen z NASA. "Tento objav otvára nové možnosti štúdia utvárania slnečných sústav mimo tej našej," dodal.

Pokračujeme v sledovaní tohto unikátneho objektu a dúfame, že presnejšie zistíme, odkiaľ objekt prišiel a kde sa bude ďalej pohybovať. Teraz, keď sme našli prvú medzihviezdnu skalu, dúfame že nájdeme aj ďalšie.

ESO je najdôležitejšia medzivládna organizácia astronómie v Európe a najproduktívnejšie pozemné astronomické observatórium na svete. Podporuje ho 16 krajín: Rakúsko, Belgicko, Brazília, Česká republika, Dánsko, Francúzsko, Fínsko, Nemecko, Taliansko, Holandsko, Poľsko, Portugalsko, Španielsko, Švédsko, Švajčiarsko a Spojené kráľovstvo. Chile a Austrália sú strategickí partneri. ESO realizuje ambiciózny program zameraný na navrhovanie, výstavbu a prevádzku výkonných pozemných pozorovacích zariadení, ktoré umožnia astronómom robiť dôležité vedecké objavy. Tiež zohráva vedúcu úlohu pri podpore a organizácii spolupráce v oblasti astronomického výskumu. Prevádzkuje tri unikátne observatóriá svetovej úrovne v Chile: La Silla, Paranal a Chajnantor. V spoločnosti Paranal ESO prevádzkuje Veľký diaľkový teleskop s interferometrom, ako aj dva prieskumné teleskopy VISTA. Najnovšie stavia 39-meter Extrémne veľký ďalekohľad, ELT, ktorý sa stane "najväčším svetovým okom na oblohe".


Správu prinieslo Európske južné observatórium. Štúdiu zverejnil časopis Nature. Súčasťou výskumného tímu bola aj Slovenka Eva Schunová-Lilly, pôsobiaca v Astronomickom ústave v Honolulu. 

Eva Schunová Lilly

Eva Schunová, ktorá pracuje v prestížnom astronomickom centre na Havaji, vyštudovala Fakultu matematiky, fyziky a informatiky Univerzity Komenského v Bratislave. Štúdium ukončila obhajobou práce "Zákryty hviezd transneptunickými objektmi" v roku 2008. Neskôr odišla na tri mesiace do vedeckého výskumného centra na Havaji a ostala tam pracovať na tri a pol roka. Vo februári 2015 sa vydala za Claytona Lillyho s ktorým sa zoznámila v roku 2013. Hviezdnu oblohu pozoruje v jednom z najlepších observatórií sveta na Havajských ostrovoch.

Pomocou špičkových prístrojov skúma asteroidy, ktoré sa jedného dňa môžu stať hrozbou pre ľudstvo. Slovenka pozoruje asteroidy pohybujúce sa blízko Zeme a zaoberá sa ich vývojom, stabilitou dráh a rozpadmi. Pracuje na projekte PanSTARRS. Jedná sa o vyhľadávací systém pre asteroidy a iné neobvyklé javy na oblohe.


Medzihviezdny asteroid Oumuamua meria asi 400 metrov a má nezvyčajný tvar. Zdroj: ESO/M. Kornmesser


Počasie

Recepty