• Dnes je: Utorok 19. marca 2024 meniny má Jozef

Môže prdenie pred partnerom zabiť lásku, alebo je kľúčom k pevnému vzťahu?

Môže prdenie pred partnerom zabiť lásku, alebo je kľúčom k pevnému vzťahu?

Podľa mnohých psychológov patrí prdenie v partnerskom vzťahu k úplne prirodzenej záležitosti. Partnerskému vzťahu dokonca prospievajú a ešte viac ho utužujú.

Mnohým ľuďom sa predstava, že si prdne pred svojim partnerom zdá nemysliteľná a neskutočne trápna.

Platí to hlavne v začínajúcich vzťahoch, kedy sa so svojím partnerom ešte len zbližujeme. Hlavne v tomto období je predstava verejného uľavovania si pred partnerom pre mnohých úplne nemysliteľná.

Postupom času, ako si začíname na partnera zvykať príp. plánovať vážny dlhodobý vzťah, však určité počiatočné zábrany opadávajú a začíname sa chovať viac prirodzene a uvoľnene.


Psychologička Leah Decesare je názoru, že keď si pred partnerom uľavíte je to pre neho znak, že vzťah postúpil do akéhosi pomyselného vyššieho „levelu“, že partnera púšťate do svojho osobného priestoru a považujete jeho osobu za blízku. Váš partner bude mať pocit, že považujete váš vzťah za stabilný a dostatočne silný. Je to prejav toho, že môžete byť pred sebou slobodní a sami sebou, že sa nemusíte pretvarovať.


Popierať samého seba a báť sa, že si náhodou pred svojím partnerom nechcene uľavím, nie je vo vzťahu dlhodobo možné. Samozrejme, v čase prvých schôdzok a randenia sa väčšina z nás snaží o čo najdokonalejší obraz svojej osoby pred tým druhým a prdnutie počas tohto obdobia považujeme skôr za trápnu situáciu ako prejav dôvery a rýchlejšieho zbližovania sa.


Pre mnohých ľudí sú verejné prejavy úľavy však citlivejšou záležitosťou ako napríklad sex. Aj samotné prdenie v partnerskom vzťahu sa snažia za každú cenu nechať výlučne pre seba, nakoľko to považujú za správnejšie, za istý prejav vzájomnej úcty a rešpektu.



Pravda bude pravdepodobne (ako po mnohokrát) niekde uprostred. Vo vzťahu je potrebné tolerovať ľudskosť so všetkými jej prejavmi, ale na druhej strane aj pripustiť a zohľadniť, že čo je síce ľudské a fyziologicky prirodzené, nemusí byť vždy (hlavne ak miera prekročí únosnú mieru tolerancie) pre partnera príjemné a voňavé.


Kedy a do akej miery poľavia partneri v sebakontrole je individuálne. To ako hodnotíme jednotlivé situácie záleží od mnohých faktorov. Najsilnejším je pravdepodobne výchova a prostredie v ktorom sme vyrastali – podľa toho podvedome hodnotíme aj mnoho situácií. Poznačuje nás najmä skúsenosť z detstva (ako to bolo u nás doma), ako aj širšie sociokultúrne prostredie v ktorom sme vyrastali, čo akceptuje „naša“ spoločnosť.


V partnerskom vzťahu je všeobecne potrebné na jednej strane vedieť tolerovať a na druhej strane dokázať nájsť a akceptovať určitú prijateľnú mieru. Nemali by sme preto zabúdať na rešpekt a vzájomnú úctu.

Mnoho psychológov zastáva názor, že istá miera príťažlivosti je dôležitá aj v dlhodobom vzťahu a treba sa o ňu starať.


Počasie

Recepty