• Dnes je: Sobota 27. apríla 2024 meniny má Jaroslav

Jedna z najzaujímavejších optických ilúzií akú ste kedy videli

Jedna z najzaujímavejších optických ilúzií akú ste kedy videli

Geniálna optická ilúzia ukazuje, ako ľahko sa dá ľudský mozog oklamať.

Je to jedna z najzaujímavejších optických ilúzií, akú ste kedy videli. Japonský psychológ Kohske Takahashi ju publikoval v časopise Iperception.

Predtým, ako si prečítate vysvetlenie, sa ešte raz pozrite na úvodný obrázok pod nadpisom.

Tiež vidíte striedajúce sa kľukaté čiary? Jedna je ostrá - zubatá a druhá pripomína sínusoidu. Je to vidieť na prvý pohľad, o tom niet pochýb.


Zrakové klamy sa vyskytujú všade okolo nás a niektoré z nich nás ovplyvňujú v správnom úsudku. Vnímanie optických ilúzií neodpovedá objektívnej skutočnosti. Na vzniku optických klamov sa podieľa funkčné a anatomické usporiadanie zrakového analyzátora a psychologické pochody v mozgovej kôre.


Keď obrázok pozorujete, určite Vás napadne v čom je chyták a kde je ilúzia. Napriek tomu, že čiary majú rovnaký tvar (tvar sínusoidy) pohľadom sa zdá, že sú ostré a menej ostré. Je to však len ilúzia nazývaná zakrivená slepota.

U čiar, ktoré sa zdajú byť ostré, sú farebne odlíšené časti smerujúce k vrcholu a od vrcholu. U zaoblených čiar sú farebne odlíšené oblúky. Keď čiary umiestnime na šedom pozadí, efekt sa okamžite ukáže.


Nie je celkom jasné, prečo mozog vníma tieto čiary týmto spôsobom. Takahashi vo svojom výskume konštatuje, že to môže byť spôsobené konfliktom medzi základnými mechanizmami mozgu na identifikáciu mierneho vnímania krivky a tupého vnímania rohov.



Optické ilúzie sú dôkazom často ostrých rozdielov medzi realitou a vnímaním. Tieto ilúzie sa vyskytujú vtedy, keď existuje nejaké rozdiely medzi tým, čo mozog pochopí a čo v skutočnosti vidíte.


Pozrite sa teraz na obrázok s rozšírenými farbami pozadia - pri doplnení bielej a čiernej farby. V tomto prípade je to úplne viditeľné.




Počasie

Recepty