• Dnes je: Utorok 19. marca 2024 meniny má Jozef

Najkratšie metro na svete

Najkratšie metro na svete

Obec v Rakúsku, ktorá má len tisíc obyvateľov sa pýši zaujímavou raritou. Nachádza sa tu najkratšie metro na svete.

Veľkomestá sa väčšinou rozprestierajú na veľkom území a mávajú veľké problémy s dopravou. Vzhľadom na to, že nie každý túži stáť v nekonečných zápchach, na území veľkých miest sú často pre pohodlnejšie a rýchlejšie cestovanie vybudované podzemné dráhy metra.

Práve preto sa táto forma dopravy využíva v tých najväčších mestách na svete. Od New Yorku po Los Angeles ale samozrejme aj mnohé európske mestá (dokonca aj naše susediace štáty ako Česko, Poľsko a Maďarsko) metro využívajú. V Budapešti je napríklad tento spôsob dopravy najpoužívanejší.

Pražské metro prepraví za jeden deň viac ako milión cestujúcich. Tieto veľkomestá by si už nevedeli predstaviť fungovanie dopravy bez metra.

Slovensko je jeden z mála štátov, ktorého hlavné mesto nedisponuje metrom. Ale predstavte si, že malá obec Serfaus v Rakúsku toto privilégium má. Táto obec má pri tom len ničo cez viac ako tisíc obyvateľov.


Obec leží vo výške 1429 metrov a je súčasťou veľmi vyhľadávaného strediska zimných športov. Serfaus Fiss Ladis, taký je presný názov strediska, ktoré vzniklo spojením blízkych obci Fiss a Ladis.

Návštevníci tohto strediska sa okrem strmých a zasnežených kopcov vozia aj metre s najkratšou trasou na svete, ktorej vzdialenosť je len 1,28 km. Metro tu bolo vybudované už v roku 1985 a prispelo k úplnému obmedzeniu automobilov v celej obci.


Na tomto krátkom úseku sa nachádzajú 4 zastávky a celé metro je plne automatizované. Na všetko dohliada len jedna osoba a cestovanie je zadarmo. Po technickej stránke je metro poháňané prostredníctvom oceľového lana a navijaka. Celková kapacita je 270 osôb a súprava sa pohybuje rýchlosťou 7m/s.


Keďže metro už má svoje roky, pripravuje sa jeho modernizácia, ktorá ho zrýchli a zvýši aj jeho prepravnú kapacitu.


Počasie

Recepty