• Dnes je: Štvrtok 28. marca 2024 meniny má Soňa

Obrovský cestovateľský zážitok ponúka plavba vzducholoďou s presklennou podlahou

Obrovský cestovateľský zážitok ponúka plavba vzducholoďou s presklennou podlahou

Veľa konštruktérskych nápadov, ktoré vzbudia obrovský záujem, skončí len vizualizáciou nakreslenou na papieri prípadne príťažlivým videom. Sú však aj prípady, kedy sa odvážny nápad dopracuje až prekvapilo blízko k realite.

Predstavte si, že sa ľahko vznášate nad mrakmi v tichom dopravnom prostriedku, ktorý je vo vnútri luxusne vybavený a ešte má naviac presklennú podlahu! Luxusná verzia hybridnej vzducholode Airlander Vám tento sen a neuveriteľný zážitok môže skutočne splniť.

Pôvodne bola vzducholoď vyvíjaná pre vojenské účely a možno aj preto sa jej vývoj dostal tak ďaleko.

Už pri prvom skúšobnom lete vyvolala táto vzducholoď veľký rozruch. Aj keď tento spôsob leteckej dopravy je považovaný skôr za okrajový, zaujal Airlander okrem iného aj svojimi rozmermi. Jeho dĺžka je 92 metrov, šírka 43 metrov a výška 26 metrov. Objem balónu je 38000 m2. To sú rozmery, ktoré dokážu poskytnúť plno priestoru pre maximálny komfort.

Ako už bolo spomínané, britská spoločnosť Hybrid Air Vehicles pôvodne uvažovala nad vojenským využitím tejto vzducholode, ale napokon sa rozhodla používať Airlander výlučne pre luxusnú expedičnú turistiku. Budúci cestujúci by sa tak mohli vydať na nezabudnuteľnú trojdňovú cestu so zámerom navštíviť niekoľko zaujímavých miest na svete.

Okrem očarujúceho výhľadu má k tejto atrakcii prilákať cestovateľov aj nečakaný luxus, ktorý navrhla renomovaná britská firma Design Q. Spoločnosť aktuálne plánuje viacero verzií, v závislosti od počtu cestujúcich s prihliadnutím na ich maximálny komfort.


Cestujúci si budú môcť užívať luxus a priestor, k dispozícii budú mať vlastné izby s kúpeľňou a spoločenský salónik s presklennou podlahou.


Určite ste sa zamysleli nad tým, ako chcú cestujúci prejsť za tri dni niekoľko destinácii, keď sa vzducholode pohybujú tak pomaly. Pravdou je, že od bežných vzducholodí by človek závratné rýchlosti čakať nemohol. Airlander však dokáže plávať po oblohe rýchlosťou až 146km/h. Ako poznamenal generálny riaditeľ spoločnosti Stephen McGlennan: „Letecká doprava sa stala dôležitou vďaka schopnosti dostať cestujúcich čo najrýchlejšie z bodu A do bodu B. To, čo ponúkame my je spôsob, ako si cestu ešte aj užiť.“


Airlander sa dokáže udržať vo vzduch s mimoriadne nízkymi nákladmi na množstvo paliva a môže pristáť a vzlietnuť z takmer akejkoľvek plochy vrátane vody, ladu, alebo aj púšte. Dokáže sa tak dostať na miesta, ktoré sú pre bežné lietadlo nedostupné.


Napriek nehodám, ktoré sprevádzali prvé skúšobné testy, nasledovali ďalšie, ktoré boli už oveľa úspešnejšie. Kým však bude možné privítať na palube prvých cestujúcich, čaká Airlander ešte 200 hodín na oblohe, ktoré musí absolvovať bez jediného problému.




Počasie

Recepty