• Dnes je: Piatok 29. marca 2024 meniny má Miroslav

Video Oficiálne uznaný Kyborg sa už medzi nami pohybuje

Video Oficiálne uznaný Kyborg sa už medzi nami pohybuje

Kyborg (kybernetický organizmus) je hybrid človeka a počítača. Ide o osobu, ktorá je určitým spôsobom vylepšená umelými súčasťami.

Tohoto človeka by ste na ulici len tak neprehliadli. Trčí mu z hlavy anténka, ktorú si ihneď všimne úplne každý. Zoznámte sa s Neilom Harbissonom. Neil sa narodil v severoírskom Belfaste a vyrastal v Barcelone. Je veľmi talentovaný s hlbokým záujmom o hudbu a má veľmi vzácnu chorobu - achromatopsiu, ktorá mu bráni rozoznávať farby. Že vidí svet úplne inak ako ostatní si uvedomil až v jedenástich rokoch. Achromatopsia je choroba farbosleposti s ktorou sa Neil dokázal vyrovnať skutočne zaujímavým spôsobom.

O niekoľko rokov neskôr ho napadlo, že by do sveta farieb mohol vkročiť s pomocou technológie. Na škole kde študoval hudbu, navštívil prednášku kybernetického vynálezcu Adama Montandona.

Jeho vízie a nadšenie pre zavádzanie technológií do ľudského života ho tak zaujali, že vedca oslovil s otázkou, ktorá mu zmenila život: "Nešlo by vymyslieť nejaký spôsob, ako by som mohol vnímať farby?"

Ako hovori Neil, nešlo mu pôvodne o prekonanie jeho handikepu. To, že vidí iba odtiene šedej nepovažuje za limit, naopak pociťuje v tom skôr výhody a to najmä lepšie videnie v noci, presnejšie odhadovanie vzdialeností a pod. Od mala ale túžil o dodatočnom novom orgáne. Keďže to Montandona zaujalo, prijal túto výzvu a rozhodol sa mu pomôcť tento sen splniť.


Trvalo to dva týždne pokiaľ spravili spolu zariadenie, ktorým svetelné vlny odpovedajúce konkrétnym farbám prevádzali na rozdielne zvuky. Keďže sa jednalo o prvé zariadenie, nevyzeralo moc vábne a ani prakticky. Skladalo sa z bežnej webovej kamery, počítača na chrbte v batohu a slúchadiel. Bolo to dosť jednoduché, ale fungovalo to. Prvá skúsenosť s prechádzkou s týmto zariadením po univerzite dostala Neila doslova k vytrženiu. Počúval farby v školskej budove, neskôr na ulici, vychutnával si farby ovocia a zeleniny. Farby boli všade a pre Neila znamenali neustály orchester zvukov. „Bolo to ako počúvať elektronickú hudbu.“ spomínal.


Táto jeho prvá verzia čítačky farieb však nezostala posledná. Neil chcel, aby mu skutočne vrástla do lebky. Nápad na telesnú implantáciu celej technológie našiel s pomocou ďalších odborníkov. Narazil však na problém - lekársku etiku. Komisie mu implementáciu technológie niekoľkokrát zamietli. Ako dôvod uvádzali, že operácia by neviedla k obnoveniu žiadneho pôvodne existujúceho zmyslu a naviac by prekročila telesné podmienky ľudského druhu. Lenže o to práve Neilovi išlo. Túžil posunúť ľudskú evolúciu.


Preto si našiel lekára, ktorého meno dodnes drží v anonymite a ten operáciu uskutočnil. Ako sám uvádza: "Nazývam to medzidruhová operácia. Tým myslím, že sa jedná o transplantáciu časti tela, alebo orgánov, ktorými ľudia obvykle nedisponujú.“


Medzitým prešlo zariadenie ďalšou úpravou, novou verziou ktorá tu pôvodnú viac zdokonalila.

Z nabíjania cez USB port sa prešlo na bezdrôtové nabíjanie, ktoré už dnes poznáme z nabíjania nových telefónov. Pridali sa tiež ďalšie vylepšenia. Zariadenie sa dokáže pripojiť aj na internet. Anténku zaviedli Neilovi priamo do lebky. Na jednej strane má kameru na snímanie farieb a na druhej senzor, ktorý dokáže farby rozlíšiť. Zmení ich na vibrácie, ktoré vysiela do Neilovej lebky, aby sa tak dostali až do jeho vnútorného ucha. Nakoniec sa mu farby rozohrajú v hlave.


Najprv bol takýto príval nových tónov ako za trest. Neil priznáva, že trvalo viac ako mesiac kým si na implantovanú anténku postupne zvykol a prešli ho silné bolesti hlavy. Teraz si už nevie ani len predstaviť, že by bol bez tohoto zariadenia. Ako uvádza: „Je to podprahové ako iné zmysli. Zvuky počujem pomocou uší, ale farby počúvam cez kosti. Je to iný zmysel, sú to vibrácie.“ vysvetľuje.


Neil Harbisson sa zmenil na Kyborga. Na úrovni vnímania seba samého to podľa neho prišlo postupne. Najprv si zvykal na nový orgán a potom na nový zmysel. Najprv cítil, že mu anténka sprostredkuje informácie, neskôr vnímanie a nakoniec mu dáva aj pocity.


„Keď som začal vo farbách snívať, začal som cítiť, že to technické zariadenie je súčasťou môjho organizmu.“ Anténka je jeho neoddeliteľnou súčasťou s čím už zažil veľmi veľa zaujímavých situácií.

Nejakú dobu trvalo Britským úradom dokiaľ ich presvedčil, aby sa s ňou mohol odfotografovať do pasu a mohol tak slobodne cestovať. Ako uviedol: "Nie je to tak, že by som anténku nosil. Ja ju mám. To je veľký rozdiel. Je to ako s inými orgánmi. Nos tiež nenosím, ale mám ho.“ objasnil.


Stála pozornosť, ktorú mu nový orgán prináša je pre neho jediným problémom. Pozor si vraj musí dávať špeciálne na opité ženy, pretože sa mu snažia anténku vytiahnuť z hlavy. Ako uviedol, pripadalo mu to zvláštne a stalo sa mu to už vo viacerých krajinách. Muži sa jeho anténky nedotýkajú s výnimkou bezpečnostných stráží, ktorým to vždy príde podozrivé.


Najhorší zážitok mal z demonštrácie v Barcelone, kde ho policajti obvinili z toho, že filmuje ich zásah, čoho následkom bolo, že sa Neil vrátil domov s drôtmi trčiacimi z lebky.


S úsmevom naopak popisuje, ako sa časom menia predstavy ostatných o jeho novom orgáne. Niektorí si mysleli, že je to hand free telefón, iní že sa jedná o GoPro kameru a následne napríklad že sa jedná o špeciálnu selfie tyč.


„Technológia pre mňa prestala byť nástrojom, stala sa súčasťou môjho tela.“ zdôrazňuje dokola Harbisson. A nezostáva stáť na jednom mieste. Naopak, schopnosti svojho orgánu neustále zdokonaľuje. Dnes už vie počúvať aj infračervené a ultrafialové zariadenie. Jeho lebka dokáže fungovať ako Bluetooth zariadenie a on sa tak môže pripojiť pomocou smartfónu aj na internet, môže vďaka tomu prijímať farby s rôznych častí sveta. Ako už bolo spomenuté, počiatočná verzia anténky sa nabíjala cez USB port, neskôr sa zdokonalila a energiu získava cez bezdrôtové dobíjanie. V pláne je však verzia, ktorá by energiu dobíjala pomocou krvného obehu, prípadne kinetickej energie. Zatiaľ ale musí používať externú energiu.


Rád by tiež našiel nových kolegov kyborgov s ktorými by si cez Bluetooth mohol vyskúšať komunikáciu z lebky do lebky. Tiež uvažuje o orgáne, ktorý by mu umožňoval vnímať čas bez použitia hodiniek, prípadne zariadenie, ktoré by mu umožňovalo vidieť dozadu.


Myslí si, že kyborgovia predstavujú budúcnosť, ktorou by sa ľudstvo malo uberať. Tvrdí:„Upravovaním seba môžeme pomôcť aj prírode. Napríklad keby všetci ľudia mali nočné videnie, nepotrebovali by sme energiu na svietenie v noci. Energetická úspora by bola obrovská“.


Často cituje slová vedca Manfreda Clynese, ktorý povedal, že miesto toho aby ľudia menili svoje okolie, by mali začať transformovať samých seba. „Dnes už k tomu máme nástroje. Môžeme svojmu telu dodávať nové zmysly a nové orgány.“ dodáva Neil Harbisson.



Počasie

Recepty