• Dnes je: Utorok 19. marca 2024 meniny má Jozef

Za peniaze sa dá kúpiť aj šťastie!

Za peniaze sa dá kúpiť aj šťastie!

Úplne stačí, keď svoje peniaze utratíme za...... voľný čas!

To, či sa dá za peniaze kúpiť šťastie, je otázka, nad ktorou sa už každý z nás niekedy zamýšľal.

Všeobecne zaužívaný názor je, že „Šťastie si za peniaze nekúpime.“ Lenže podľa vedcov to nie je až tak úplne pravda. Celkom vraj stačí, keď svoje finančné prostriedky utratíme za voľný čas!

Tak napríklad svoje auto si môžete buď umývať sami, ale môžete využiť aj služby ručných alebo automatizovaných umývačiek.

Druhý variant je samozrejme drahší, ale ušetrí Vám dosť času, ktorý môžete napríklad príjemne stráviť pri niektorej so svojich záľub. A práve vďaka tomu budete šťastnejší.


Ľudia, ktorí si napríklad zabezpečia na upratovanie upratovačku, alebo si zaplatia za pokosenie trávnika, môžu mať pocit, že sú leniví, uviedol hlavný autor štúdie Ashley Whillans z Harvard Business School. Ale naše výsledky naznačujú, že z hľadiska šťastia má kupovanie si voľného času totožný prínos ako väčší príjem.


Účastníci boli dotazovaní, či na tento účel vynaložili nejaké financie, a pokiaľ áno, koľko mesačne to bolo. Ďalej bolo potrebné, aby uviedli, ako boli spokojní so svojimi životmi a ako často mali pocit, že sú v časovej tiesni.


Podľa očakávania na tom boli najlepšie tí dotazovaní, ktorí do svojho voľného času investovali.


Benefity nákupu voľného času ale nie sú iba pre bohatých. Prekvapivo tieto efekty možno zaznamenať naprieč rozmanitým spektrom finančných prijmov.


Pokiaľ ste si doteraz mysleli, že lepšie je míňať peniaze za hmotné veci ako za služby, možno je najvyšší čas svoje názory prehodnotiť. Samozrejme však záleží aj na osobnosti – nikto nemôže tvrdiť, že práve Vás nemôže robiť dostatočne šťastnými to prvé (míňať peniaze za hmotné veci).

Peniaze dávajú slobodu a sú prostriedkom na plnenie si vlastných snov a prežitie života podľa vlastných predstáv.



V posledných desaťročiach sa v mnohých krajinách zvýšili príjmy, ktoré potenciálne zhoršujú novú formu chudoby: ľudia s vyššími príjmami vykazujú oveľa väčší nedostatok voľného času. Časový stres sa spája s nižším blahobytom, pocitmi nešťastia, zvýšenou úzkosťou a taktiež nespavosťou.

Časový stres je tiež kritickým faktorom, ktorý je zodpovedný za rastúcu obezitu. Nedostatok času je hlavným dôvodom, prečo ľudia konzumujú nezdravé potraviny a pravidelne necvičia.


Napriek tomu, že kúpenie si voľného času môže slúžiť ako nárazník proti časovému stresu každodenného života, len málokto to využíva, aj keď si to môže dovoliť.


Počasie

Recepty