• Dnes je: Utorok 19. marca 2024 meniny má Jozef

Časozberné video Zeme vytvorené vďaka medzinárodnej vesmírnej stanici

Časozberné video Zeme vytvorené vďaka medzinárodnej vesmírnej stanici

Od zasnežených hôr, púští až po krásy nočných miest či polárnej žiary rozpínajúcej sa cez pol kontinentu, to všetko možno vidieť na tomto vydarenom videu

Medzinárodná vesmírna stanica (ISS) sa po orbite našej planéty pohybuje už niekoľko rokov. Skladá sa z viacerých modulov. Jej výstavba začala vypustením prvého modulu Zarja 20. novembra 1998. Prvá stála posádka na ňu vstúpila 2. novembra 2000 a odvtedy sa približne každých 6 mesiacov posádky menia.

Za ten čas sa na nej vystriedalo niekoľko posádok a je dôležitým zdrojom pochopenia všetkého, čo sa vo vesmíre okolo Zeme deje. Okrem toho ale ponúka aj ďalšie vzácne informácie.

Vesmírna stanica je na obežnej dráhe okolo Zeme vo výške okolo 410 km. Tento typ dráhy sa nazýva nízka obežná dráha. Obehne Zem raz za 92 minút, čo je 15,54x za jeden deň.

Medzinárodná vesmírna stanica je dobre pozorovateľná z ktoréhokoľvek miesta Zeme, aj keď nie všade o rovnakom čase. Pri prelete nad daným územím vyzerá ako veľmi jasný, neblikajúci pohybujúci sa bod.


Keďže ISS pravidelne rotuje okolo našej planéty, zhotovuje aj jej nádherné fotografie a videá, ktoré potom posiela na pozemské stanice a do výskumných vesmírnych stredísk. Vďaka nim tak aj bežní smrteľníci, ktorým sa do vesmíru zrejme nikdy nepodarí dostať, majú možnosť vidieť krásy nielen okolitého vesmírneho priestoru, ale nášho domova - planéty Zem.



Kým však vesmírna agentúra NASA sprístupní zozbierané fotografie vo vysokom rozlíšení zadarmo na internete, vždy to trvá určitý čas. Ani to však nebráni nadšencom vesmíru si na ne počkať a následne ich zdieľať na sociálnych sieťach a ďalších miestach na internete.


Potenciál nádherných fotiek zhotovených vo vesmíre si uvedomil aj nadšenec Bruce W. Jerry Jr. Ten sa rozhodol, že voľne dostupné fotky a krátke videá usporiada tak, aby vytvorili niekoľkominútový dych vyrážajúci dokument, ktorý divákom poskytne pohľad na to, ako naša Zem vyzerá z vesmíru a ako ju vidia astronauti na vesmírnej stanici.


Od zasnežených hôr, púští až po krásy nočných miest či polárnej žiary rozpínajúcej sa cez pol kontinentu, to všetko možno vidieť na tomto vydarenom videu:



Počasie

Recepty