• Dnes je: Streda 26. júna 2024 meniny má Adriána

Jedenásťročné dievča vytvorilo senzor na detekciu olova vo vode a vyhralo 25.000 dolárov

Jedenásťročné dievča vytvorilo senzor na detekciu olova vo vode a vyhralo 25.000 dolárov

Iba 11 ročné dievča Gitanjali Rao vytvorilo v rámci vedeckej súťaže inovatívny senzor na detekciu olova vo vode.

Vedecká súťaž Discovery Education 3M Young Scientist Challenge mala tento rok veľmi zaujímavého víťaza.

Stalo sa ním iba 11 ročné dievča Gitanjali Rao z Lone Tree v Colorade.

Vytvorila finančne nenáročný detektor olova vo vode.

Za túto inováciu získala vedeckú cenu honorovanú sumou 25.000 dolárov.

Gitanjali navrhla senzor, ktorý dokáže detekovať hladiny olova vo vode oveľa viac efektívne, ako tradične používané metódy. Podľa jej vlastných slov ju k tomu inšpirovala kríza v michiganskom meste Flint, kde nedávno došlo ku kontaminácii pitnej vody.


„Napadlo ma to, keď som videla, ako moji rodičia testujú našu vzorku vody na prítomnosť olova. Pomyslela som si, že to nie je zrovna spoľahlivý spôsob a mala by som niečo urobiť, aby som to zmenila“ povedala v rozhovore pre Business Insider.


Prístroj ktorý navrhla sa volá Tethys (podľa gréckej mýtickej postavy). K zisteniu prítomnosti olova používa špeciálne uhlíkové trubičky. Informácie o stave vody sa následne zobrazujú v mobilnej aplikácii.


Gitanjali Rao táto problematika zaujala najmä preto, že sa v nej stretávajú dva obory, ktoré ju veľmi zajímajú a rada by sa im v budúcnosti venovala – genetika a epidemiológia.


„Ak sa sprchujete v kontaminovanej vode, dostanete vyrážku - to študuje epidemiológia. Ak niekto pije vodu kontaminovanú olovom, jeho deti môžu mať vrodené chyby – to študuje genetika“ vysvetlila.


„Študovala som trochu obidve tieto témy, pretože sa o dané oblasti veľmi zaujímam. A potom som prišla s týmto zariadením, aby som pomohla zachrániť životy.“


Discovery Education 3M Young Scientist Challenge je národnou vedeckou súťažou pre študentov. Táto jedinečná súťaž je populárna medzi tisíckami študentov. Prispieva k zlepšeniu výskumu v oblasti vedy a inovácii po celých Spojených štátoch. Súťaž má za úlohu podporovať novú generáciu amerických vedcov vo veku, keď záujem o vedu vo všeobecnosti klesá.




Počasie

Recepty