• Dnes je: Utorok 19. marca 2024 meniny má Jozef

Vo vzduchu už dokážeme prinútiť levitovať aj väčšie objekty

Vo vzduchu už dokážeme prinútiť levitovať aj väčšie objekty

Nová technika využíva štruktúru pripomínajúcu tornádo.

Až doteraz sa predpokladalo, že pomocou akustických ťažných paprskov je možné udržať vo vzduchu len relatívne malé objekty a to také, ktorých veľkosť je približne rovnaká ako vlnová dĺžka zvuku. To už ale neplatí.

Odborníkom z University of Bristol sa za použitia najsilnejších paprskov tohoto typu na svete podarilo prinútiť levitovať aj väčšie predmety.

Metóda využíva vlastnosti zvuku. Zvukové vlny sú totiž fyzickými vlnami, ktoré sa šíria priestorom.

Pokiaľ vôbec pripustime, že je levitácia možná - je to vlastne vznášanie sa vo vzduchu v stabilnej polohe bez fyzického kontaktu s inými predmetmi. Často sa tento jav spochybňuje, spája sa

s paranormálnymi javmi a pripisuje sa mu neprirodzené pôsobenie. Vedci sa však na tento jav pozerajú troška reálnejšie, preto levitáciu vysvetľujú prírodným javom, ako sú magnetické či aerodinamické sily.


Nová technika využíva štruktúru pripomínajúcu tornádo. Tá je extrémne hlasitá, ale súčasne má tiché jadro. Vedci zistili, že pokiaľ zmenia smer rýchlo fluktujúcich akustických vírov, ktoré túto štruktúru tvoria, môžu riadiť rýchlosť otáčania a tým ťažný paprsok stabilizovať. Následne už stačí len zvýšiť veľkosť jadra.


Pri ďalších pokusoch výskumný tím za použitia ultrazvukových vĺn o frekvencii 40 kHz udržal vo vzduchu až dvojcentimetrovú guličku zo syntetického polyméru – čo je aktuálny rekord.



Podľa Bruce Drinkwatera z Katedry strojného inžinierstva, môže mať táto technológia veľmi široké využitie.

„Obzvlášť nadšený som myšlienkou bezkontaktných výrobných liniek, na ktorých by bolo možné zostavovať krehké predmety bez toto, aby sa ich niekto dotýkal“ povedal Bruce.


Z výsledkov týchto experimentov samozrejme neplynie, že jedného dňa sa vďaka akustickým ťažným paprskom budú vo vzduchu vznášať aj ľudia. Ako ale uviedol vedúci bádateľ Mihai Caleap, postupom času bude možné nechávať levitovať čím ďalej, tým viac objemnejšie predmety.

A jedného dňa... kto vie?




Počasie

Recepty