• Dnes je: Streda 18. septembra 2019 meniny má Eugénia

Toto nie je vegánske jedlo? Presvedčte sa, že je!

Toto nie je vegánske jedlo? Presvedčte sa, že je!

Nech to vyzerá akokoľvek, nie je to mäso!

Keď sa pozriete na obrázok budete mať pocit, že kvalitný steak, voňavá šunka, alebo šunkový nárez predsa nemajú nič spoločné s vegánstvom. Ak by ste sa k vegánom priblížili s takto vyzerajúcim jedlom, boli by ste ich životným nepriateľom.

Lenže na druhej strane, aj vegáni sa možno snažia nejakým spôsobom oklamať svoje zmysly, pretože kvalitný steak, alebo voňavá šunka je niečo, za čím každému chlapovi tečú slinky. A tak vznikajú niekedy až bizarné koncepty, ktoré premenia červený vodný melón na šunkový nárez.

Samozrejme, už prvé ochutnanie postaví tento dojem do úplne inej polohy. Melón, akokoľvek naaranžovaný, je predsa len stále ovocie.


Will Horowitz je ten, ktorý sa rozhodol, že by svojim zákazníkom vegánom rád sprítomnil zážitok z poctivej veľkej údenej šunky. Presne takej, z ktorej sa reže plátok za plátkom a nikdy jej nemáte dosť.


Will zašiel tak ďaleko, že keď donesie svoju vegánsku šunku na stôl, každého vegána pri pohľade na ňu až strasie. Ak ju rozkrojí, zdá sa že ide o skutočný plát mäsa. Pritom Will nepoužil žiadnu genetickú modifikáciu, ani sa nehral na žiadneho kúzelníka. Celý tento trik je len v precíznej kuchárskej práci. Jediné, čo sa mu bohužiaľ nepodarilo doladiť, je chuť. Melón ostáva stále melónom.

Ako sa pripravuje takáto melónová šunka?

Na prípravu šunky vezme Will Horowitz celý melón a aj so šupou ho marinuje štyri dni v tajnej kombinácii bylín, popola a tiež soli. Následne sa celý melón na osem hodín presunie do udiarne. Nakoniec sa ponorí do rôznych nálevov s rozmarínom, korením a ďalšími bylinami. Výsledok je potom extrémne šunkový.


Ako chutí melónová šunka?

Na okraji je príjemne slaná, s údeným nádychom, pretože sa melón opracováva skutočným dymom. No len čo svoj jazyk presuniete viac do stredu, chuť začína byť melónová - jednoducho sladká. Takáto šunka vyzerá dobre na švédskych stoloch, ale je aj krásnou dekoráciou, keď vám ju čašník donesie na tanieri.


Jediným problémom je, že napriek tomu, že vyzerá ako originál, chuťou sa k nej vôbec nepribližuje. Ani samotná konzistenciu údeného melóna nie je mäsová. Je to len ďalší pokus ako spraviť gastronómiu exkluzívnejšou. Pretože asi už tušíte, že takáto šunka nebude lacný špás. Otázkou je, prečo vegáni majú stále pocit, že sa ich zeleninová výživa musí podobať na jedlo mäsožravcov. Na to neodpovedá ani Will Horowitz, iba tvrdí, že miluje takéto experimenty s jedlom.




Počasie