• Dnes je: Streda 24. apríla 2024 meniny má Juraj

Video Náplasť na chudnutie, sen všetkých jedlíkov, je už na ceste

Video Náplasť na chudnutie, sen všetkých jedlíkov, je už na ceste

Doterajšie výsledky sú pozitívne, ale ešte si budeme musieť nejaký čas počkať

Aké by to bolo jednoduché, keby sme mohli na liečenie obezity, cukrovky a dokonca na chudnutie používať náplaste? Zdá sa to úplne uletené, ale nemusí to byť len hudba ďalekej budúcnosti.

Mikroihlová kožná náplasť, ktorá dodáva lokálne liečivo na zmršťovanie tukov, funguje na princípe premeny bieleho tuku na hnedý. Biely tuk asi pozná každý, keď si chytí partie, ktoré sa pokúšal už niekoľkokrát bezúspešne zhodiť.

O hnedom tuku sa pred rokmi predpokladalo, že ho majú len novorodenci a niektoré malé zvieratká. Neskôr sa však zistilo, že ho majú aj dospelí ľudia a toto zistenie sa stalo najnovším hitom pre výskum obezity. Štíhli ľudia majú tohoto tuku viac ako obéznejší a ženy viac ako muži.

Ako to teda funguje ?

Hnedý tuk obsahuje veľké množstvá mitochondrií. Mitochondrie sú bunky, ktoré používajú biely tuk a glukózu na výrobu energie a tepla pre celý organizmus.


Ľudia majú dva druhy tuku. Biele tuky ukladajú prebytočnú energiu do veľkých triglyceridových kvapôčok. Hnedý tuk má menšie kvapôčky a vysoký počet mitochondrií, ktoré spaľujú tuk na výrobu tepla. Novorodenci majú relatívne veľké množstvo hnedého tuku, ktorý ich chráni pred vystavením sa chladných teplôt. Ale v dospelosti je väčšina hnedého tuku stratená.


Hnedý tuk nedokáže ľudské telo vyrobiť, ale môžeme si ho dlhšie udržať napr. otužovaním, alebo zdravou stravou čí väčšou fyzickou aktivitou. O tom ale tento článok nie je. Vráťme sa preto k našim náplastiam.


Už roky výskumníci vyhľadávajú terapie, ktoré dokážu premeniť dospelý biely tuk na hnedý tuk - proces nazvaný hnednutie.


Biely tuk obsahuje mitochondrie tiež, ale len vo veľmi malom množstve. Hnedý tuk je preto na rozdiel od bieleho tuku zodpovedný za spaľovanie energie a produkciu tepla.


Výskumníci vyvinuli medikatívnu kožnú náplasť, ktorá dokáže premeniť biely tuk na úsporu energie do hnedého tuku, ktorý spaľuje energiu a zároveň zvyšuje celkový metabolizmus organizmu. Náplasť môže byť podľa výskumníkov na Columbia University Medical Center (CUMC) a University of North Carolina použitá na spaľovanie bieleho tuku, ale aj na liečbu metabolických porúch, ako je obezita a cukrovka.


Zatiaľ táto náplasť nebola testovaná na ľudoch, ale len na pokusných myšiach, kde bola preukázaná skvelá účinnosť - v ošetrovaných oblastiach klesol tuk až o 20%.

Inovatívny produkt využíva veľký počet mikroskopických ihiel, ktoré telu dodávajú nanočastice potrebných liečiv. Tento postup poskytuje odpoveď na otázku, ako vyvolať premenu bieleho tuku na hnedý bez nutnosti pichať pacientom injekcie alebo podávať tabletky. Nevýhodou týchto možností totiž je, že sa lieky dostavajú do celého tela a môžu vyvolávať vedľajšie účinky, ako napríklad žalúdočné nevoľnosti.


„Naša náplasť tieto komplikácie zmierňuje tým, že doručuje väčšinu liečiv priamo do tukového tkaniva,“ uvádza Li Qiang z Columbia University.


Vedci pracovali s dvoma farmaceutickými prípravkami: Rosiglitazonom (Avandia) a chemickou látkou CL316243. Tieto boli vložené do častíc o priemere 250 nanometrov. Keď ihly bezbolestne prepichujú kožu, nanočastice prenikajú do tkaniva pod náplasťou, kde sa postupne rozpúšťajú.


Obéznym myšiam boli po dobu 4 týždňov každé 3 dni aplikované dve náplaste na ľavú aj pravú stranu tela, pričom jedna obsahovala liečivá a druhá len prázdne nanočastice. Z výsledkov vyplynulo, že náplaste s rosiglitazonom alebo CL316243 v porovnaní s placebo náplasťami znížili množstvo telesného tuku až o 20%. Ostáva nám teda iba dúfať, že takto dobre budú náplaste fungovať aj u ľudí.


Ako hovorí Dr. Qiang určite bude veľmi veľa ľudí nadšených keď sa dozvedia, že im môžeme ponúknuť neinvazívnu alternatívu liposukcie. Čo je však oveľa dôležitejšie, táto náplasť môže poskytnúť bezpečný a účinný prostriedok na liečbu obezity a súvisiacich metabolických porúch.


Náplasť ešte nebola u ľudí testovaná, výskumníci v súčasnosti študujú, ktoré lieky alebo kombinácie liekov najlepšie podporujú lokalizované hnednutie a zvyšujú celkový metabolizmus.


Počasie

Recepty